Gemeente Tilburg

23-01-2001

Deelanalyse Bouwmeesterbuurt vastgesteld

Op 22 januari jl. heeft het college de deelanalyse Bouwmeesterbuurt vastgesteld. Uit deze analyse blijkt dat het met de Bouwmeesterbuurt als geheel best goed gaat. De meeste bewoners geven aan er prettig te wonen en leven. Wel verdienen (de omgeving van) de flat 'Spoorzicht' en het zuidwestelijke deel van de buurt bijzondere aandacht. In dit laatst genoemde gebied zal de gemeente samen met betrokken organisaties de mogelijkheden bekijken voor maatschappelijke hulp op maat voor kwetsbare groepen. De belangrijkste gewenste fysieke maatregelen, blijken een herinrichting van het Pieter Postplein, een spelenplan en oplossingen voor parkeerproblemen in delen van de buurt. De deelanalyse Bouwmeesterbuurt zal worden gebruikt als input voor het wijkontwikkelingsplan Oud-Noord, dat dit jaar door de gemeente voor het hele gebied Oud-Noord zal worden opgesteld.

Nieuwe maatregelen Bouwmeesterbuurt
Een herinrichting van het Pieter Postplein blijkt gewenst. Om te voorkomen dat een herinrichting tientallen jaren op zich laat wachten, wordt bekeken of een herinrichting kan worden meegenomen in het Stadsprogramma 2002-2005.
Samen met buurtbewoners zal een spelenplan worden opgesteld. In een spelenplan worden alle speelplekken uit de buurt onder de loep genomen en worden nieuwe mogelijkheden voor bestaande of nieuwe speelplekken bekeken. Het doel van een spelenplan is een evenwichtige verdeling van speelplekken in de wijk.

Lopende projecten
Dit jaar start de gemeente met het wijkontwikkelingsplan voor het gebied Oud-Noord, waarvan de Bouwmeesterbuurt deel uitmaakt. Het wijkontwikkelingsplan zal leiden tot een toekomstvisie voor heel Oud-Noord. Omdat dit gebied uit verschillende wijken bestaat, is het maken van een wijkontwikkelingsplan een langdurig proces.

Geen kwetsbaar gebied
De aanleiding om voor de Bouwmeesterbuurt een aparte analyse te maken voor het wijkontwikkelingsplan, waren signalen uit de wijk. Via de Wijkorganisatie Goirke-Hasselt en Bouwmeesterbuurt en namens de projectgroep Goirke-Hasselt, ontving de gemeente het verzoek de Bouwmeesterbuurt aan te wijzen als kwetsbaar gebied in het kader van het Meerjaren Investerings- en Ontwikkelingsprogramma (MIOP). Het college besloot daarom eind januari 2000 een deelanalyse uit te voeren om de kennisachterstand over de Bouwmeesterbuurt op te lossen en de sterke en zwakke kanten aan het licht te brengen. Aan deze deelanalyse hebben Wijkorganisatie Goirke-Hasselt en Bouwmeesterbuurt, Basisschool De Vijf Hoeven, de woningcorporaties TBV en Wonen Midden Brabant en Politieteam Wilhelminapark meegewerkt. De conclusie van het onderzoek is dat de bouwmeesterbuurt geen kwetsbaar gebied is, maar op onderdelen wel extra aandacht behoeft.