Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van januari plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Di 23-01-2001 Zoetwatergebieden als producent van antibroeikasgas

15:30 uur Drs. B.P. Lomans (Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) Titel
proefschrift: Microbial cycling of volatile organic sulfur compounds in anoxic freshwater
sediments
Promotor: Prof. Dr. ir. G.D.
Vogels
Copromotores: Dr. H.J.M. Op den Camp

Dr. A. Pol

Woonplaats: Nijmegen

Het proefschrift van drs. Lomans beschrijft een nieuw soort bacterie dat een anti-broeikasgas produceert. Zoetwatergebieden waarin deze bacterie voorkomt blijken daardoor net als zoutwatergebieden een bron te zijn van dit anti-broeikasgas.
De invloed van natuurlijke systemen (bossen, oceanen, meren, moerassen, etc.) op het broeikaseffect gaat veel verder dan de consumptie van CO2 door bosrijke gebieden. Veel systemen (met name moerasgebieden) geven aanleiding tot emissie van het veel sterker broeikasgas, methaan en ook van het "anti-broeikasgas", dimethylsulfide. Hogere concentraties van dit dimethylsulfide zouden resulteren in een dichter wolkendek. Hierdoor wordt een grotere hoeveelheid van het inkomende zonlicht gereflecteerd en de aarde dus minder opgewarmd. De promovendus heeft samen met NWO-onderzoekers van de Katholieke Universiteit Nijmegen aangetoond dat de emissie van dit dimethylsulfide vanuit zoetwatersystemen wordt bepaald door het evenwicht tussen de microbiologische vorming en afbraak van deze verbinding. De onderzoekers slaagden erin de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de productie en afbraak van dimethylsulfide te identificeren en te isoleren. E-mail: bartl@sci.kun.nl