Gemeente Almere

23-1-2001 Berichten van B&W

Bedrijventerrein De Vaart en gevolgen voor het milieu en
Renovatie honk- en softbalvelden Fanny Blankers-Koen sportpark

GEVOLGEN MILIEU DOOR UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN DE VAART ONDERZOCHT

Bedrijven in de zwaardere milieucategorieen krijgen meer ruimte op de bedrijventerreinen de Vaart IV en VI. Het College wil de beschikbare oppervlakte voor bedrijven in de zwaardere milieucategorieën maximaliseren. Bedrijventerrein de Vaart bestaat uit een bestaand gedeelte, De Vaart I, II en III en een nieuw te ontwikkelen gedeelte, de Vaart IV en VI. De gevolgen van de uitbreiding voor het milieu worden onderzocht door het opstellen van een milieu-effect-rapportage (M.E.R.). Het college van burgemeester en wethouders is de procedure hiertoe nu officieel begonnen met het vaststellen van de startnotitie M.E.R. De Vaart IV en VI. De startnotitie ligt van 29 januari tot en met 26 februari ter inzage.

De wet Milieubeheer schrijft voor dat voor grote plannen een milieu-effectrapport moet worden opgesteld, waardoor vroegtijdig de effecten op het milieu kunnen worden gesignaleerd en de mogelijk negatieve effecten kunnen worden voorkomen of verzacht. De Vaart IV/VI beslaat een oppervlakte van 117 hectare. Voor een bedrijventerrein kleiner dan 150 hectare hoeft geen M.E.R..-procedure te worden opgestart, maar geldt een beoordelingsplicht. In een dergelijk geval wordt aan de hand van de omstandigheden bepaald of het opstellen van een milieu-effectrapport noodzakelijk is.

Gezien de ligging van dit bedrijventerrein temidden van gevoelige gebieden zoals het Oostvaardersplassengebied en de Lepelaarplassen is in overleg met de provincie afgesproken om toch een M.E.R.-procedure op te starten. Dit is ook afgesproken in het kader van het project OPAL (Oostvaardersplassen Almere), waarbinnen de ontwikkeling van de Vaart IV/VI valt. Binnen het OPAL gebied willen overheid, bedrijfsleven en natuur- en milieuorganisaties de aanwezige en toekomstige functies (werken, wonen, recreatie, ecologie/natuur) met elkaar in evenwicht brengen, zodat het gebied zich duurzaam kan ontwikkelen.

In de startnotitie zijn de voorgenomen activiteiten uiteengezet. Op basis van deze startnotitie en de inspraakreacties, worden richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn richtinggevend voor het op te stellen milieu-effectrapport. Het uiteindelijke milieu-effectrapport komt ook weer ter inzage.

De startnotitie ligt van 29 januari tot en met 26 februari 2001. Schriftelijke reacties kunnen gestuurd worden aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 200, 1300 AE, Almere, o.v.v. startnotitie m.e.r. Vaart IV/VI.

RENOVATIE HONK- EN SOFTBALVELDEN SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de raad voor te stellen een krediet van f 755.000,- beschikbaar te stellen voor de renovatie van de honk- en softbalvelden en herstel en vervanging van hekwerken en dug-outs van BSC Almere 90. Een aantal onderdelen van het base- en softbalcomplex op het FBK-park is nodig aan herstel en vervanging toe. Voor het grootste deel hangen deze zaken samen met eisen en richtlijnen van NOC*NSF en van de KNBSB.

Naar aanleiding van signalen van de BSC Almere 90 over een aantal tekortkomingen op het complex, hebben twee bedrijven adviezen uitgebracht over de verwachte herstelmaatregelen en kosten daarvan. Vervolgens is het NOC*NSF gevraagd een onafhankelijk oordeel te geven over de kwaliteit van de accommodatie, met name in het licht van de sporttechnische eisen. Tevens is deze organisatie verzocht een advies te geven voor herstel van de gebreken. De resultaten van dit onderzoek hebben de basis gevormd voor het voorbereiden van de herstelmaatregelen.

Er moet spoedig iets aan het complex worden gedaan. Zoals gezegd, vloeien de maatregelen vooral voort uit eisen en richtlijnen van NOC*NSF en de Koninklijke Base- en Softball Bond (KNBSB). Het gaat daarbij om zowel sporttechnische eisen, als veiligheidsaspecten voor de spelers. Vanwege de ambities van de vereniging en de recent verkregen licentie voor het spelen van honkbal op het hoogste niveau (hoofdklasse), is gekeken of in directe samenhang met het herstel enkele verbeteringen aan het park kunnen worden meegenomen. Dit sluit ook prima aan bij de gedachten over de mogelijk toekomstige inrichting van dit complex.

Bij de werkzaamheden gaat het om de drie volgende onderdelen: a. herstel en vervanging toplaag en grasoppervlakten van de honk- en softbalvelden; b. gedeeltelijke vervanging en herstel hekwerken rondom deze velden; c. renovatie en beveiliging dug-outs op het hoofdhonkbalveld.

De uitvoering van het werk zal in nauw overleg met de BSC Almere 90 plaatsvinden. Ook vindt er afstemming plaats met NOC*NSF en de KNBSB.

Stad Almere
Leven en wonen
Ondernemen in Almere
Bestuur in Almere