Newconomy

Amsterdam, 23 januari 2001

De Voorzitter van de Raad van Bestuur van Newconomy N.V., Maurice de Hond, is door de Raad van Commissarissen per direct geschorst. De overige leden van de Raad van Bestuur, Ruud Smeets en Oscar Appeldoorn, hebben op eigen verzoek en in goed overleg met de Raad van Commissarissen besloten met onmiddellijke ingang terug te treden. Hiermee wordt de weg vrij gemaakt voor interim manager drs. C.J.M. (Kees) Scholtes, die met een nieuwe strategie en daarop geënte bedrijfsvoering Newconomy in verhoogd tempo aan zal passen aan de veranderende marktomstandigheden.

De in anderhalf jaar opgebouwde portefeuille van 30 participaties is van hoge kwaliteit, maar de termijn waarop winstgevende exits te verwachten zijn is te lang om de huidige strategie en bedrijfsvoering ongewijzigd door te zetten. Naar aanleiding van gesprekken met diverse financiële partijen ziet de Raad van Commissarissen de versterking van de financiële positie van Newconomy op korte termijn met vertrouwen tegemoet.

Het interim bestuur presenteert binnen afzienbare tijd een pakket maatregelen waarmee het bedrijf wordt aangepast aan de gewijzigde marktomstandigheden.

Conform de statuten van de onderneming wordt de schorsing van Maurice de Hond op korte termijn voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

De heer Kees Scholtes (1945) was als lid van de Raad van Bestuur van de NMB Postbank Groep verantwoordelijk voor Treasury en was mede verbonden aan het Effectenbedrijf waar hij onder andere de huisfondsen voor ING Bank en Postbank ontwikkelde en de Beursorderlijn van de Postbank startte. Na de integratie van NMB Postbank Groep en Nationale Nederlanden maakte hij tot juli 1999 deel uit van ING Asset Management. Al ruim 20 jaar is Kees Scholtes nauw betrokken bij venture capital. In 1982 was hij betrokken bij de oprichting van Parcom en meer recent was hij non-executive Chairman van Barings Private Equity Holding. Kees Scholtes was de eerste directeur van het onlangs opgerichte Dutch Securities Institute.

Op dit moment worden er geen nadere mededelingen gedaan met betrekking tot dit persbericht. Vóór eind februari zal de heer Scholtes zijn plan van aanpak presenteren.

Achtergrondinformatie:

Profiel Newconomy
Newconomy vormt een economisch netwerk ('Econet') van internetbedrijven. Newconomy is het actieve middelpunt van dit netwerk en stimuleert de ontwikkeling en groei van deze bedrijven. De onderneming verstrekt risicodragend kapitaal en bevordert onderlinge contacten en kennisoverdracht. Bovendien begeleidt Newconomy het management van de partnerbedrijven en werft zij managementpotentieel voor het netwerk en leidt deze op door het Newcademy-programma. Newconomy is sinds 20 april 2000 genoteerd aan de Euro.NM Amsterdam (Euro.NM: NEWY).

De Newconomy-netwerkpartners
Het Newconomy-netwerk bestaat uit de volgende bedrijven: A.L.S, AdValue, BitMagic, BuyOnline, DigiNotar, Em@ilco International, Green Dino, ilse media groep, Infostrada, IPOtentials, Macropolis, MeyerMonitor, Net Effect, OOiPtech, Pango Systems, Pharmaplaza, Pro Active International, PuntEDU, RealMapping, Ricardo.nl (Veiling.com), SmartHaven, TIE Holding, Tryllian, Urbanbite, Virtual Industries, Virtual Industries International, WineSmart, WISH-NOKNOK en Yooz.com.

Eerder investeerde Newconomy ook in NetlinQ Groep en InfoAgent Solutions.

Onderdeel van het netwerk zijn ook twee door Newconomy opgerichte ondernemingen: Newcademy en Newconomy Publishing.

Met een belang in de Franse branchegenoot Apollo Invest is de eerste stap gezet in de opbouw van een Europees netwerk van internetondernemingen.