Persbericht

Datum 19 januari 2001
Aantal pagina's 2
Onze referentie P0106/PT

Nederlandse Organisatie voor
Internationale Ontwikkelingssamenwerking

Mauritskade 9
Postbus 30919
2500 GX Den Haag
Nederland

Telefoon 070 - 342 16 44
Telefax 070 361 44 61
Email: paul.van.tongeren@novib.nl

Postbank 645300
ABN AMRO Bank 51.95.32.813

Onder embargo tot dinsdag 23 januari 2001, 16.00 uur

SER-voorzitter Wijffels bij Novib: bedrijfsleven beducht voor NGO's

Derde Wereldbeweging veel te winnen bij maatschappelijk ondernemen

In contacten met het bedrijfsleven kritische dialoog, samenwerking - heeft de Derde Wereldbeweging nog een wereld te winnen. Want deze beweging lijkt achter te lopen op de nieuwe golf van Niet Gouvernementele Organisaties (NGO's) die het bedrijfsleven onder druk zet om het concept van maatschappelijk verantwoord ondernemen verder te ontwikkelen. Dit zegt SER-voorzitter Herman Wijffels op de Nieuwjaarsbijeenkomst van Novib op 23 januari a.s. in Den Haag.

Volgens Wijffels is er de afgelopen tijd een nieuwe maatschappelijke constellatie ontstaan door de opkomst van NGO's. Zij vormen gezamenlijk een mondiale sociale vernieuwingsbeweging, die zich inzet voor een nieuw normen- en waardenpatroon, waaraan de maatschappelijke ontwikkeling moet voldoen. De NGO's zijn zo uitgegroeid tot een derde pool naast overheid en bedrijfsleven.

De kracht van de NGO's, aldus de SER-voorzitter, ligt onder meer in hun invloed op media en publieke opinie. De overheid is in haar omgang met de NGO's nogal ambivalent. Enerzijds ziet zij in hen bondgenoten, anderzijds rivalen. Het monopolie van de overheid op het behartigen van het algemeen belang komt onder druk. In het bedrijfsleven is een zekere beduchtheid ontstaan dat NGO's kunnen zorgen voor verlies van reputatie en daardoor voor economische schade. In hun contact met het bedrijfsleven is er voor organisaties die zich bewegen op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, zoals Novib, nog veel te doen en te bereiken, aldus Wijffels. De SER-voorzitter betitelt NGO's als "een belangrijke positieve kracht in de ontwikkeling van de samenleving", die daarmee overigens niet boven kritiek verheven zijn.

Noot voor de redactie,