FNV

Clean Clothes Campaign boycot Birmese BH`s
mondiaal - Mascha.Spanjers@FNV.nl

De Schone Kleren Kampagne en het Burma Centrum Nederland hebben, samen met enkele tientallen sympathisanten, vrijdag 19 januari actie gevoerd voor de hoofdingang van V & D in de Amsterdamse Kalverstraat tegen de verkoop van Triumph-lingerie. De BH's worden in Birma gemaakt. De Schone Kleren Kampagne en het Burma Centrum Nederland hebben, samen met enkele tientallen sympathisanten, vrijdag 19 januari actie gevoerd voor de hoofdingang van V & D in de Amsterdamse Kalverstraat tegen de verkoop van Triumph-lingerie. Het ondergoed van Triumph International wordt in Birma gemaakt, waar al jarenlang een militair bewind aan de macht is. De actie, waarbij ruim 30 BH's werden verbrand, werd begeleid door een sambaband en steltlopers. Ook in Zwitserland werd actiegevoerd.

Aung San Suu Kyi
Ondanks herhaalde oproepen van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi aan het internationale bedrijfsleven af te zien van investeringen in Birma, blijft Triumph haar activiteiten voortzetten. Aung San Suu Kyi leidt de National Leaugue for Democracy. De NLD won de verkiezingen in 1990 met een overweldigende meerderheid. Tot op heden weigert de junta de macht over te dragen aan het gekozen parlement. Aung San Suu Kyi en de NLD roepen op tot buitenlandse druk in de vorm van sancties om de militairen naar de onderhandelingstafel te dwingen.

Vakbonden
Ook de Free Trade Union Burma (FTUB), de vakbeweging in ballingschap, vraagt buitenlandse bedrijven niet te investeren in Birma. " Het is helaas een feit dat investeringen in Birma ten goede komen aan het militaire regime in ons land. Door het regime financieel te versterken, maakt deze investering het nog moeilijker voor de democratische krachten en de vakbeweging de SPDC te overtuigen af te treden." Het http://www.icftu.org (Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen), waar de FNV bij aangesloten is, ondersteunt de oproep van de FTUB. De FNV riep vorig jaar al op tot een boycot van investeringen in en producten uit Birma. Het baggerbedrijf IHC Caland lag toen onder vuur vanwege investeringen in dit Aziatische land dat op grote schaal gebruikt maakt van dwangarbeid. Vorige maand schakelde de FNV haar Urgent Action Network in om protest- e-mails te sturen naar de Birmese junta.

Nederlandse regering
De Nederlandse regering is voorstander van multilaterale en economische sancties tegen Birma. Dit vanwege de abominabele mensenrechtensituatie en de weigering van de junta de macht over te dragen. De internationale arbeidsorganisatie (ILO) heeft voor het eerst in haar geschiedenis leden opgeroepen de banden met een lidstaat te herzien. Het vraagt landen de banden met Birma te heroverwegen en af te zien van alle activiteiten die bijdragen aan dwangarbeid. De Verenigde Staten verbieden al langere tijd nieuwe investeringen in Birma.

23 januari 2001

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .