Situatie Maluku 23-01-2001

Onrust Wahai
De situatie in Wahai is nu iets rustiger. Gevolg van de onrust 60 huizen verbrand. 1 dode t.w. Ny. Milly Wenno en 3 gewonden. Een 3-tal doden bij de aanvallers.
De aanval gebeurde toen de christenen in de kerk waren.

Arrestatie TNI en Polri tijdens de schietpartijen. Na de schietpartijen van 19/20 jan. hebben massa moslim op 21-01 de weg bij Ruko Batumerah en de kleine haven waar vis wordt verhandeld geblokkeerd. Dit n.a.v. de geruchten dat een twee-tal jongeren door mariniers zouden zijn gekidnapped. Deze geruchten zouden verspreid zijn om emoties op te wekken, wat dus is gelukt. Massa moslims hebben bommen gegooid naar de wachtposten van de mariniers en de gemengde bataljon Yon-Gab. Er werd geschoten vanuit de kleine haven, de brug bij Ruko Batumerah en bij Taman Victoria. De beide wachtposten werden aangevallen. Er werd hevig strijd gevoerd, omdat er van alle kanten vanuit de gebouwen geschoten werden. Er zat niets anders op voor de militairen dan raak te schieten. Er werden zelfs meer strijdkrachten aangevoerd om de wachtposten te ondersteunen. Hotel Wijaya II werd onderzocht en de volgende personen werden aangehouden die betrokken zijn bij de schietpartijen:
1. Letkol politie Jali Waramas Saragih

2. Majoor Nurdin. staf Irdam XVI Pattimura

3. Majoor politie drs.Riky Pais, Polda Maluku

4. Letda. politie Saihuddin, Polres P.Ambon PP Leasa
5. Sera politie A (polwan = politie wanita)

6. Serka politie Suharan, Polres P.Ambon PP Leasa
7. sertu politie Rustam, Polres P.Ambon PP Leasa
8. Bharada Ashar, chauffeur DanSat Brimob Polda Maluku.
Gevolg van de schietpartijen 10 doden en tientallen gewonden. De leden van TNI en Polri (boven genoemde personen) die betrokken zijn bij de schietpartijen kregen stokslagen en trappen, waarbij enkelen van hen in het ziekenhuis belanden.

Sluipschutters bij Pohon Puleh
Op 20-01 werd Ny.Mien Telusa door een sluipschutter geschoten. Zij kreeg een kogel in haar linkerborst en ligt momenteel in het RSU ziekenhuis.

Een christen vrouw gered
Martina Sahertian (18) werd door Malik Selang (secr. MUI) gered, toen zij op 20/01 per abuis in een moslim autobus stapte en door de chauffeur meteen herkend als een christen meisje. Martine werd naar het Alfattah moskee gereden en aldaar omsingeld door een aantal moslim jongeren. Malik Selang die op dat moment binnenkwam heeft Martina in veiligheid gebracht en overgeleverd aan de christenen.

Twee moslim jongens met bommen opgepakt.
Twee moslim jongens Kasim (16) en Udin (19) werden vanmiddag 23-01 iets voor de Maranatha kerk opgepakt. Zij hadden twee bommen bij zich. De jongens zeiden dat zij de bommen willen verkopen aan een militair van 733 bij Fort Victoria.

Gouverneur + staf naar Kesui
Vandaag 23-01gaat de gouverneur + PDS staf tesamen met de geestelijke leiders naar het eiland Kesui om daar de situatie te bekijken en ook om de christenen te evakueren. Een aantal bewoners van Kesui gaan ook mee en 1 peleton van de gemengde bataljon Yon-Gab.

Brand in Wainitu en Waihaong
Door een onbekende reden is er vanmiddag 23-01 brand uitgebroken in Waihaong / Wainitu. Met het gevolg 40 huizen verbrand. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

Ambon, 23-01-2001

Paulien Joel-Parera

joel@ambon.wasantara.net.id