Gemeente Enkhuizen

Keywords: b&w

AANTEKENINGEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE HAVENS, OPENBARE WERKEN EN SOCIALE VOORZIENINGEN VAN ENKHUIZEN D.D. 23 januari 2001

Aanwezig:

voorzitter

secretaris
leden
N. Dol
N. Kegelaar
D. van Pijkeren(RPF/SGP)
J. Verjaal (D'66)
J. Franx (EB)
J.G. Langbroek (EB)
J. Domburg (PvdA)
W. Haentjens (VVD)
D. Wiersma (CDA)
J. Kiss (VL/GL)

Verder aanwezig:

G. Santema, afdeling Weg en waterbouw
M. Stroet, afdeling Weg en waterbouw
E. Baan, afdeling Welzijn
E. Swagerman, afdeling Welzijn

Afwezig :

H. Weijens (vervangen door D. Wiersma)

Insprekers:

De heer Hart pleit voor het afmaken van de afgesproken multifunctionele sanering van het Waaigat. Hij waarschuwt dat een eerdere poging om grondwater te onttrekken is mislukt.

De heer Overbeek en mevrouw Reder spreken namens meerdere havengebruikers over het gebrek aan kwaliteit bij de havendienst en het slechte personeelsbeleid van de gemeente. De burgemeester reageert hierop; hij kan zich de zorgen deels voorstellen maar stelt dat personeelsbeleid een zaak is voor de gemeenteraad en dat hier niet in openbaarheid over kan worden gesproken.

De heer Edelenbosch (agendapunt 3c) stelt dat hij op de dag dat hij gebeld zou worden door de betreffende ambtebaar wel degelijk thuis is geweest. Hij vraagt zich af wat het project ondertussen heeft gekost, verbaast zich erover dat er nu wel geld blijkt te zijn voor nieuwe speeltoestellen op een grasondergrond en vindt het een raadsel dat de raad dit soort europese regelgeving blind opvolgt.

AGENDANR

ONDERWERP


1


Opening

De voorzitter opent de vergadering.


2
Aantekeningen van de vergadering van 19 december 2000 Blz.1 De heer Franx spreekt zijn dank uit voor de getroffen maatregelen in Kadi jken en adviseert voortaan in een eerder stadium afspraken te maken met ontwikk elaars.
De heer Kiss mist zijn naam tussen de aanwezigen. De secretaris zal hier nog ee ns goed op letten.
Blz. 2 De heer Langbroek merkt op dat de fractie EB niet instemde met het voors tel Collectief vraagafhankelijk vervoer in het kader van de Verordening voorzie ningen gehandicapten.
De heer Franx vraagt wanneer de bordjes eigen risico nou eens geplaatst gaan wo rden langs het fietspad naar Andijk. De voorzitter leest de reactie van de betr effende afdeling voor waaruit bljkt dat bordjes niet zinvol zijn. Blz. 3 De heer Haentjens verzoekt aan het verslag toe te voegen dat er op zijn verzoek een besloten vergadering volgde naar aanleiding van verhalen die de ron de doen over het functioneren van de havendienst.


3a

Presentatie zetting Gependam

De heren Santema en Stroet geven een presentatie. Aan de orde komen o.a. de pla nning, de tijdelijke inrichting en het gebruik gedurende de eerste twee jaar, e n de maatregelen die getroffen worden bij de Blauwpoortsbrug en de Dromedarisbr ug.

3b

Brief d.d. 17 december 2000 van De Witte Roos Motoren te Enkhuizen m.b.t. een aansprakelijkheidstelling voor schade voortvloeiend uit een in slechte staat verkerende boom t.o. Zuiderboerenvaart 270

De commissie stemt in met het voorstel.

3c

Brief d.d. 23 november van de heer C. Edelenbosch m.b.t. speeltoestellen hoekland

De commissie dringt er op aan om dit soort discussies te voorkomen; er is teveel tijd mee gemoeid. De communicatie moet beter. Als mensen telefonisch niet bereikbaar zijn kan ook een eenvoudig briefje in de bus worden gedaan. De voorzitter zegt toe na te gaan hoe het zit met het voorstel voor de nieuwe speeltoestellen; wellicht dat dit voor een volgende commissievergadering zal worden geagendeerd.

3d

Procedure herziening kostenraming herstel kademuur Zuiderhavendijk

De heer Wiersma stelt voor om te bezien of eenvoudige afmeervoorzieningen (bv. ringen) in het werk kunnen worden meegenomen. De voorzitter zal deze suggestie meenemen.
De commissie stemt verder in met de nadere toelichting. 3e

Afronden sanering Waaigat/Kuipersdijk

De fractie van EB is tegen de voorgestelde werkwijze; de destijds ingezette multifunctionele aanpak moet worden afgemaakt. De rest van de commissie kan zich na de discussie vinden in de voorgestelde aanpak waarbij afgesproken wordt dat er in ieder geval een tussentijdse voortgangs rapportage zal worden opgesteld. Duidelijk is dat de provincie in deze de verantwoordelijke instantie is en blijft. Wanneer uit de tussenrapportage blijkt dat de voortgang onvoldoende is kan dat aanleiding zijn om te pleiten voor verdergaande maatregelen. De voorzitter geeft aan dat hij hierover met de gedeputeerde nog zal praten.

3f

Projectplan breedtesport en Fit&Fun Plus in Westfriesland

De heer Kiss merkt op dat het jammer is dat de gemeente dit jaar misloopt. De heer Franx stelt dat Enkhuizen wellicht wat nalatig is geweest. Hij had graag een mededeling gehad. De voorzitter ontkent dat er sprake was van nalatigheid; het had te maken met een benodigde eigen bijdrage die niet begroot was en met capaciteitsproblemen. Een mededeling had gekund maar het effect zou hetzelfde geweest zijn.


4

Havens

Naar aanleiding van het besluit van de raad geeft de voorzitter een overzicht van de stand van zaken van een aantal ontwikkelingen:
1. instellen havenadviesgroep: mensen uit diverse groepen worden benaderd om zitting te nemen; de adviesgroep zal naar verwachting eind maart a.s. in functie zijn
2. Havenbeleidsplan: in februari in commissie HOS
3. Geactualiseerd werkplan havendienst: in april in commissie HOS

4. Evaluatie opdracht interimmanager: moet nog plaatsvinden; streven is in februari in commissie HOS

5. Gebruikersoverleg over m.n. personeelssituatie en kwaliteit: vind plaats op 24 januari

6. Evaluatie havenwinkel: in februari in commissie HOS
7. Interne verzelfstandiging: wordt aan gewerkt door een projectgroep; eerste resultaten in maart in commissie HOS De heer Haentjens wijst op het belang van de veiligheid in de havens. Deze mag niet in het gedrang komen door onvoldoende gekwalificeerd personeel. In de evaluatie moet hier goed naar gekeken worden. Gevraagd wordt waarom de gemeente de contacten met een uitzendbureau voor nautisch personeel kennelijk heeft verbroken. De voorzitter zal dit nagaan. De heer Verjaal vraagt of er een jaarlijkse evaluatie is van het werkplan. De voorzitter antwoord bevestigend en zal nagaan of hier iets over op papier staat. De heer Kiss merkt op dat bewoners onterecht niet zijn genoemd als belanghebbenden rond het havengebied in verband met de instelling van een havenadviesgroep.


5

Schorsing / ontslag bestuursleden SOOWO

De commissie stemt in met het voorstel.


6
Verordening voorzieningen gehandicapten
Een tweetal kleine wijzigingen zullen nog worden nagezonden. De heer Domburg stelt een tweetal vragen over het verplicht treffen van voorzie ningen voor gehandicapten in nieuwbouwprojecten over het oprekken van de termij n van 6 maanden voor leegstandsvergoeding.
De heer Langbroek wijst op de mogelijke konsekwenties van art. 2.7 (woonwagens
e.d.).
De voorzitter zegt toe dat de vragen beantwoord zullen worden voor de aanstaand e raadsvergadering.


7

Klachtenverordening wet inschakeling wekzoekenden

De commissie stemt in met het voorstel.


8

Aanwijzingsbesluit WIW 2001

De commissie stemt in met het voorstel.


9

WIW loonkostensubsidie verordening 2001

De commissie stemt in met het voorstel.


10

Wijziging verordening leerlingenvervoer

De commissie stemt in met het voorstel.


11

Rondvraag

De heer Kiss vraagt of iets meer bekend is over de calamiteitencontainers die R ijkswaterstaat wil plaatsen. De voorzitter antwoord ontkennend, zodra hier iets meer over bekend is zal de commissie hierover worden geïnformeerd.

De heer Van Pijkeren verzoekt snel actie te ondernemen inzake de kuil in het asfalt ter hoogte van het weth. Westdorppad. Hierover is tot nu toe tevergeefs met het ambtelijk apparaat gesproken.

De heer Wiersma vraagt of de Beatrixboom terugkomt op het Emmaplein en vraagt aandacht voor de afscheiding met de rijbaan van het fietspad langs de Dreef; wellicht moet de gemeente wat materialen in voorraad houden. De heer Franx voegt hier aan toe dat de constructie mogelijk niet solide genoeg is en doet de suggestie om een andere afscheiding te plaatsen. De voorzitter zal dit in het achterhoofd houden; vooralsnog wordt de huidige afscheiding nog in stand gehouden.

De heer Langbroek vraagt wanneer de lantaarnpalen op de Clarissenplaats weer gaan branden. De voorzitter merkt op dat er te veel vragen over de openbare verlichting komen; hij zal dit natrekken.

De heer Franx stelt de gladheidsbestrijding aan de orde; met name de voet- en fietspaden worden slecht gestrooid. De voorzitter is zelf over het algemeen tevreden over het strooien; de betreffende afdeling zal t.z.t. voor de commissie een toelichting geven.

De heer Domburg meld dat zijn fractie is benaderd door iemand met een kapotte bril die erg lang heeft moeten wachten op de vraag of hij in aanmerking kwam voor bijzondere bijstand; hij verzoekt dit soort vragen sneler af te handelen.


12

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 23.50uur.

N.Kegelaar, secretaris