Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Positieve resultaten kansenzonebeleid

Er zijn successen geboekt met het Kansenzonebeleid in Den Haag. Dit blijkt uit de evaluatie van het Economisch Stimuleringsgebied: Schilderswijk, Transvaal en Laakhaven. Zo kwamen er bijna 40 nieuwe bedrijfsvestigingen met circa 200 nieuwe arbeidsplaatsen.

Alleen al in het ICT-bedrijfsverzamelgebouw de Hobbit zijn tientallen nieuwe bedrijven gevestigd. Ook in andere nieuwe of verbouwde bedrijfspanden als De Schilde en de Koningshof kwamen nieuwe bedrijven. Daarnaast is in het Laakhavengebied het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland gebouwd en wordt in de andere delen van het Economisch Stimuleringsgebied meer dan 38.000 m2 bedrijfsruimte gerealiseerd.

Het Economisch Stimuleringsgebied is gestoeld op het zogenoemde Kansenzonebeleid van het rijk, waarvoor het rijk in 1998 voor een periode van 5 jaar aan Den Haag f 2,5 miljoen beschikbaar heeft gesteld. Een Kansenzone is een aangewezen achterstandsgebied, waar de gemeente met stimulerende maatregelen en deregulering extra bedrijvigheid poogt te ontwikkelen. Doel hiervan is het bevorderen van werkgelegenheid en het betreffende gebied met een ongunstig vestigingsklimaat weer aantrekkelijk te maken voor bedrijven.

Dit door met een combinatie van financiële, facilitaire en fysieke maatregelen de bedrijvigheid in het gebied te bevorderen. Door Den Haag is daarbij gekozen voor een viertal economische sectoren: zorg, recycling, telematica en toerisme.

De projecten in de telematica-sector zijn deels gerealiseerd (De Hobbit) en deels nog in ontwikkeling (Centrum voor Innovatieve Startende Ondernemingen). Ook het toeristisch project City Mondial is nog in ontwikkeling.
In de recycling en de zorgsector bleken geen marktkansen voor het midden- en kleinbedrijf te zijn.

Tijdens de planperiode van het Economisch Stimuleringsgebied is gebleken dat het eenvoudiger is om facilitaire maatregelen te nemen, zoals begeleiding van starters en ontwikkeling van bedrijfsverzamelgebouwen. Financiële maatregelen stuiten eerder op maatschappelijke weerstand, omdat die als concurrentievervalsing worden beschouwd. De financiële maatregelen bij het Economisch Stimuleringsgebied zijn dan ook beperkt gebleven tot vrijstelling van de kosten voor terrasvergunningen, kostenvergoedingen voor bedrijfsparkeervergunningen en huursubsidie voor starters in het bedrijfsverzamelgebouw De Hobbit.

Bij het Economisch Stimuleringsgebied zijn maatregelen in de sfeer van soepeler omgaan met regelgeving of aanpassing daarvan, in afwachting van de Wet op de Kansenzones, nog niet genomen.

Van de f 2,5 miljoen die door het rijk vanaf 1998 voor 5 jaar voor het Economisch Stimulerings-gebied beschikbaar was gesteld, resteert nog een bedrag van ruim 1 miljoen gulden voor maatregelen in de periode tot 2003.

23 januari 2001

last update: 23 januari 2001 ;pag.: 5637; auteur: 77 23 januari 2001 - pag. 5637 - 77