Provincie Groningen

Groningen, 23 januari 2001 Persbericht nr. 5

GS Groningen steunen "Groningen op de ladder" met half miljoen

Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen hebben besloten het stad-Groningse project "Groningen op de ladder" een bijdrage te geven van f 500.000,-. Met deze bijdrage willen GS samen met de gemeente Groningen een impuls geven aan vernieuwing in de begeleiding van langdurig werklozen naar werk.

Het project wordt uitgevoerd in de Korrewegwijk en de Indische Buurt. De projectmedewerkers fungeren als een jobscoach die, samen met de werkzoekende, alle problemen oplossen die in de weg staan om werk te aanvaarden.
Doelstelling van het project is 300 mensen meer te laten uitstromen dan regulier, als gevolg van de huidige economische ontwikkeling, het geval is.
De totale kosten van het project bedragen f 9.158.000,-.

De gemeente Groningen heeft zich voor de nieuwe aanpak om langdurig werklozen weer aan het werk te krijgen laten inspireren door de staat Wisconsin in Amerika.
Groningen heeft de aanpak die in Wisconsin wordt toegepast in projectvorm vertaald naar de Nederlandse situatie en mogelijkheden. De gemeentelijke instrumenten worden vanuit deze filosofie ingezet en zijn allen gericht op uitstroom uit de Algemene Bijstandswet naar werk. Daarbij hanteert men het begrip "zelfredzaamheidsladder", een ladder beginnend met afhankelijkheid van gemeentelijke financiering (Bijstand) naar zelfredzaamheid door middel van een reguliere baan.

Wisconsin-model

Het model in Wisconsin heet Wisconsin Works (W-2). Centrale filosofie achter dit model zijn de volgende uitgangspunten:
* ieder mens is in staat om te werken

* niemand hoeft werkloos thuis te zitten

* uitkeringen zijn niet bedoeld om iemand inactief thuis te laten zitten.

* door werk verstevigt een mens zijn waarde en zijn eigen verantwoordelijkheid

Elke werkzoekende wordt individueel begeleid naar een werkplek. Problemen, die acceptatie van werk in de weg staan, zoals vervoersproblemen, schuldproblemen, kinderoppas, etc. worden opgelost. In de "Wisconsin"aanpak bestaan er geen problemen, alleen uitdagingen. Positief gedrag, zoals het deelnemen aan sociale activering en/of scholing en het aanvaarden van (vrijwilligers)werk, wordt beloond. De begeleiding gebeurt vanuit één instantie, door steeds dezelfde medewerker (jobscoach).
De provinciale bijdrage gebeurt onder voorwaarde dat er ook een bijdrage uit het Kompas van het Noorden wordt verkregen.

Het besluit is ter goedkeuring voorgelegd aan de statencommissie Economische Zaken. Deze commissie zal tevens op korte termijn een werkbezoek brengen aan het gebouw aan de Zaagmuldersweg, van waaruit alle projectwerkzaamheden worden verricht.

V
oor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Désirée Bosch, afd. Bestuurscontacten, provincie Groningen, tel: (050) 3164625,
fax (050) 3138193, e-mail: d.bosch@prvgron.nl
Voor overige informatie over de provincie willen wij u tevens wijzen op onze homepage: www.prvgron.nl