Provincie Utrecht

Persbericht
23 januari 2001

Staten geven goedkeuring aan afspraken ontsluiting Vathorst Provincie deelt in risico's en in winst

Provinciale staten van Utrecht hebben in hun vergadering van 22 januari goedkeuring gegeven aan de voorgestelde overeenkomst over de ontsluiting van de VINEX-nieuwbouwwijk Vathorst (10.000 woningen). Uniek aan deze overeenkomst is dat de provincie Utrecht risicodragend financiert, maar ook meedeelt in de eventuele winst van de te ontwikkelen bedrijventerreinen Wieken en Vinkenhoef. Het is voor het eerst dat de provincie dergelijke afspraken maakt.

Provinciale staten waren zeer te spreken over de voortvarende wijze waarop de provincie haar rol als VINEX contractpartner heeft opgepakt. Wel spraken de staten via een motie hun bezorgdheid uit over het feit dat de Rijksoverheid als eerstverantwoordelijke niet tijdig investeert in de auto- en OV-ontsluiting van VINEX-locaties. Zij verzochten het college dit standpunt over te brengen aan de minister van Verkeer en Waterstaat en de Tweede Kamer. Ook spraken meerdere fracties in een motie hun bezorgdheid uit over de verminderde bereikbaarheid van Hoevelaken als gevolg van het op termijn verdwijnen van de aansluiting op de A1. Zij vroegen een optimalisatie te bewerkstelligen van de in het akkoord opgenomen oplossingsrichtingen.

Unieke financiële constructie
Provinciale staten zijn van oordeel dat, hoewel het hier in eerste instantie gaat om een rijks- en gemeentelijke verantwoordelijkheid, de provincie toch een financiële bijdrage wil leveren om een snelle voortgang van de ontwikkeling van Vathorst mogelijk te maken. De gekozen financiële constructie is bijzonder, want de extra financiële bijdrage die de provincie levert wordt later eventueel verrekend. Dat verrekenen gebeurt als er een rijksbijdrage komt en/of als de ontwikkeling van bedrijventerreinen Wieken en Vinkenhoef een exploitatieoverschot oplevert. Deze vorm van risicodragend financieren met een terugvorderoptie tot een maximum van de geleverde bijdrage, is een unieke situatie voor de provincie Utrecht.
De provincies beraden zich momenteel over hun rol in het grondbeleid. De provincie Utrecht toont met haar bijdrage aan Vathorst in ieder geval dat het haar ernst is met de ontwikkeling van de stedelijke gebieden.

De integrale ontsluiting van Vathorst zoals die nu is goedgekeurd door PS, kan tijdig en op adequate wijze worden gerealiseerd. Daarmee wordt naar verwachting geheel tegemoet gekomen aan de bezwaren van de Raad van State.

Voor nadere informatie: Astrid Schoon, 030 - 258 3713 of astrid.schoon@provincie-utrecht.nl