Provincie Utrecht

Persbericht
23 januari 2001

Provincie verleent autosloper Schut milieuvergunning voor vijf jaar

De provincie Utrecht heeft autosloperij Schut in Soest een tijdelijke milieuvergunning verleend voor vijf jaar. In 1997 nog weigerden gedeputeerde staten van Utrecht het bedrijf een vergunning op grond van de Wet Milieubeheer te verlenen. Het bedrijf is in het verleden regelmatig door de provincie op de vingers getikt, omdat het zich niet hield aan de milieuregels.

Volgens gedeputeerde Rombouts zijn de omstandigheden sinds 1997 veranderd. "Het bedrijf heeft vorige zomer bij de provincie een nieuwe vergunning aangevraagd voor het herstellen en slopen van auto's en autowrakken. De provincie liet toen al weten van plan te zijn een milieuvergunning te verlenen. De gemeente Soest was het daarmee niet eens en vond dat de provincie de gevraagde vergunning net als in 1997 had moeten weigeren."

Toen Schut in 1996 een nieuwe milieuvergunning aanvroeg heeft de provincie die geweigerd, omdat de aanvraag geen garantie bood dat het bedrijf zich aan de regels zou houden. Dat ligt nu duidelijk anders volgens de gedeputeerde. Hij constateert: "Schut heeft sindsdien laten zien volgens de regels te willen en kunnen werken. We hebben geconstateerd dat het bedrijf nu wel bereid is te werken overeenkomstig de regels en alle noodzakelijke voorzieningen heeft aangebracht. En nu de vergunningaanvraag aan alle eisen voldoet kunnen we de gevraagde vergunning niet weigeren. Wij hebben als provincie begrip voor het standpunt van een andere overheid, de gemeente. Maar we handelen ieder vanuit onze eigen verantwoordelijkheid."

De bedenkingen die de gemeente Soest tegen de ontwerp-vergunning heeft ingediend zijn voor de provincie aanleiding geweest om het bedrijf een tijdelijke vergunning te verlenen voor vijf jaar. Tien jaar is de standaardperiode voor milieuvergunningen. "Natuurlijk worden er aan de vergunning de nodige voorschriften verbonden om het milieu te beschermen en die zullen we ook strak handhaven. De provincie zal het bedrijf nauwlettend in de gaten houden en dat weet Schut ook. Als na vijf jaar blijkt dat het bedrijf overeenkomstig de voorschriften werkt kan het een vergunning voor de normale duur van tien jaar aanvragen", aldus Rombouts.

Voor nadere informatie: Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of karin.obdeijn@provincie-utrecht.nl