Provincie Utrecht

Persbericht
23 januari 2001

Kosten transporteurs omlaag
Proef centraal aanvragen verkeersontheffingen succesvol

Op 1 januari 1999 zijn de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht een pilot gestart om de aanvraag voor ontheffingen voor exceptionele transporten bij één instantie onder te brengen, en wel bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Omdat een bijzonder transport bijna altijd plaats vindt over meerdere wegen moest een transporteur vóór die tijd bij iedere wegbeheerder afzonderlijk een ontheffing aanvragen.

Eén van de doelstellingen van de pilot was om de kosten van de ontheffing voor de transporteur te verlagen en om de procedure te vereenvoudigen. Uit een door een extern bureau gehouden evaluatie blijkt nu dat de bovengenoemde doelstelling is gehaald. Ook alle deelnemers aan de pilot zijn positief over het centraliseren van de ontheffingverlening naar de RDW.

Nu de proef succesvol blijkt wordt de aanvraag voor ontheffingen voor exceptionele transporten definitief ondergebracht bij de Rijksdienst Wegverkeer. De RDW behandelt nu al alle ontheffingen voor het Rijk en voor circa 60 procent van de gemeenten.

Omdat het verlenen van een ontheffing een wettelijke taak is van de wegbeheerder zijn afspraken over de uitvoering vastgelegd in een mandaat. Conform dit mandaat kan de RDW de ontheffing voor de wegbeheerder uitvoeren. De RDW ontvangt hiervoor een vergoeding van de wegbeheerder in de vorm van leges. Door het onderbrengen van de ontheffingsaanvragen bij de RDW worden de werkzaamheden voor de provincie minder en de kosten lager. Een transporteur gaat nu voor het provinciale gedeelte dertig gulden per aanvraag betalen. Dat is los van een vast bedrag van honderdzestig gulden voor de RDW. De provinciale legesverordening wordt nu aan de nieuwe situatie aangepast.

Voor nadere informatie: Astrid Schoon, 030 - 258 3713 of astrid.schoon@provincie-utrecht.nl