Vertis en HLB passen high-tech toe bij diagnose in akkerbouw

Een veldonderzoeker die met behulp van een palmtop-computer met digitale camera en een mobiele telefoon een foto van een door ziekte aangetaste plant doorstuurt, en korte tijd later al de diagnose en het bijbehorend advies aan de teler kan doorgeven. Toekomstmuziek? Als het ligt aan het Groningse ICT-bedrijf Vertis en HLB - Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Wijster, kan dat binnenkort.

Tijdige opsporing, herkenning en bestrijding van ziekten en gebreken zijn van essentieel belang binnen het teeltmanagement. Het helpt bij het verminderen van financiële risico's en het zorgvuldiger omgaan met gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Voor het tijdig voorspellen van aantastingen of gebreken zijn tot op heden nog maar weinig bruikbare modellen ontwikkeld. Het is daarom nog steeds belangrijk dat het opsporen en het stellen van een diagnose zo vroeg mogelijk gebeurt.

Voor het stellen van de diagnose is vaak communicatie nodig tussen de mensen in het veld (buitendienstmedewerkers) en agronomische specialisten bij kennisinstellingen als HLB. Alleen een telefoontje of een fax waarin de gebreks- of aantastingsverschijnselen worden beschreven is daarbij meestal niet voldoende. Het visuele aspect is ook van groot belang, reden waarom het nu nog vaak nodig is (een deel van) de aangetaste plant mee te nemen naar de expert.

Al met al komt het regelmatig voor dat het traject van opsporing, diagnosticering en het vervolgens terugkoppelen van advies veel - soms wel dagen - langer duurt dan gewenst. Met behulp van informatie- en communicatietechnologie is het mogelijk dit traject aanzienlijk sneller te doorlopen. Deze versnelling kan worden bereikt door buitendienstmedewerkers uit te rusten met lichte, gebruiksvriendelijke handheld-computers (zogeheten `palmtops'), die zijn voorzien van een digitale camera. Via een mobiele telefoon (nu nog met GSM-techniek, maar in de toekomst met UMTS) of het Internet kan de medewerker de zojuist opgenomen beelden meteen doorsturen en ter plekke teruggebeld worden met de uitslag van de diagnose. In de toekomst kan het systeem nog verder worden uitgebouwd, waarbij de buitendienstmedewerker zelf via het Internet een expertsysteem kan raadplegen zonder daarbij afhankelijk te zijn van de aanwezigheid van experts.

Vertis en HLB voeren binnenkort tests uit om de methode verder te verfijnen. Naar verwachting zal deze techniek in het teeltseizoen 2001 in de praktijk worden toegepast.