PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER JOHAN SAUWENS

VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN,

AMBTENARENZAKEN EN SPORT

23 januari 2001

Sauwens tevreden over communautaire onderhandelingen

Her en der gevraagd om een reactie laat Vlaams minister Johan Sauwens weten behoorlijk tevreden te zijn met het resultaat van de voorbije nachtelijke communautaire onderhandelingen. Met de vertaling in een Bijzondere Wet van de Hermes- en Lambertmont-akkoorden, worden een aantal belangrijke bepal- ingen uit het Vlaams regeerakkoord uitgevoerd in verband met de verdere staatshervorming.

Dat het luik staatshervorming uit het Vlaams regeerakkoord niet volledig is uitgevoerd, is zonneklaar. Maar de legislatuur is ook nog niet voorbij. Ze is niet eens halfweg. Bijkomende stappen zullen dus moeten volgen.

Gemeente- en provinciewet
De volledige overheveling van de gemeente- en provinciewet (zonder meer, en in de breedste betekenis) was wel eerder in principe afgesproken, maar bleek op een gegeven moment niet langer evident. Na de rechtstreekse verkiezing van het Vlaams parlement wordt met deze beslissing het sluitstuk geleverd voor de opbouw van een volledig autonoom Vlaams binnenlands bestuur. Na goedkeuring van de bijzondere wet beschikt de Vlaamse regering over het volledig instrumentarium om het bestuurlijk apparaat in Vlaanderen te moderniseren, en aan te passen aan de noden van vandaag en de verzuchtingen van de bevolking. Zij kan in de toekomst ook zelf de provincie- gouverneurs en de burgemeesters benoemen in Vlaanderen. Actuele politieke thema's zoals de rechtstreekse benoeming van de burgemeesters kan Vlaanderen in de nabije toekomst op het eigen grondgebied zelf regelen.

Daarmee is eindelijk aan de voorwaarden voldaan om te kunnen overgaan tot de gewenste interne staatshervorming in Vlaanderen.

Buitenlandse Handel
Op het vlak van de buitenlandse handel wordt eindelijk komaf gemaakt met een onhoudbaar systeem van paralelle en concur- rerende bevoegdheden. De exportpromotie wordt een exclusieve gewestelijke aangelegenheid, en de federale bevoegdheden inzake coördinatie werden geschrapt. De Belgische Dienst voor de Buitenlandse Handel verdwijnt ten voordele van een klein interfederaal agentschap dat, waar mogelijk, de schaalvoor- delen bij samenwerking kan opzoeken en benutten.

Ontwikkelingssamenwerking
Vanuit dezelfde logica werd ook beslist om een flinke hap van de ontwikkelingssamenwerking aan de deelstaten toe te ver- trouwen. Deze nieuwe transfer van bevoegdheden en middelen zal Vlaanderen voor de verantwoordelijkheid stellen om haar buitenlands beleid verder te intensiveren en een nieuw ver- lengstuk te geven, en om zichzelf sterker internationaal te oriënteren, te ontplooien en te engageren.

Fiscale autonomie
De gewesten krijgen nu ook reëele fiscale autonomie voor pakweg een derde van hun ontvangsten. Het mocht weliswaar meer zijn, maar de opening die met deze beslissing werd gemaakt is baanbrekend. Het consumptie-federalisme wordt verder afgebouwd, en de deelstaten verwerven een aantal belangrijke fiscale beleidsinstrumenten op domeinen waarvoor ze reeds bevoegd is. Zo biedt de overdracht van de registratierechten een belangrijk nieuw sturingsinstrument voor het beleid inzake huisvesting.

INFO : Koen Jongbloet, woordvoerder van minister Sauwens, Tel : 02/553 23 11