Amsterdam Airport Schiphol

Persberichten

Nieuwe "Sneeuwvloot" voor Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol blijft gereed om de winter te lijf te gaan. Ieder jaar, van november tot en met maart, staat de 'sneeuwvloot' paraat om de landingsbanen, rijbanen en platformen van sneeuw of gladheid te ontdoen.
Voor de ruim 350 medewerkers van de sneeuwvloot begint het winterseizoen eigenlijk al in september. Vanaf dat moment starten de opleidingen en trainingen en wordt er met de apparatuur geoefend. De trainingen lopen de hele winter door. Zodra sneeuw of gladheid dreigt, zijn deze medewerkers, verdeeld in vijf ploegen, dag en nacht standby. Deze winter zal Schiphol deels gebruik gaan maken van nieuw materieel. In augustus zal de gehele sneeuwvloot vervangen zijn door nieuwe voer- en werktuigen.

De nieuwe sneeuwvloot zal bestaan uit veertien getrokken sneeuwbezems, twee sneeuwblazers om de geruimde sneeuw naast de baan te blazen en twee sproeimachines om een laag anti-icing vloeistof op de baan aan te brengen.
De getrokken sneeuwbezems zijn van het type P21S van Bucher-Schörling en zijn bijna 20 meter lang. Ze zijn voorzien van een ploeg van bijna 7,5 meter breed en een roterende borstel ('bezem') van 6 meter breed om de baan schoon te vegen. Achterop het voertuig zit een blaasinstallatie om resterende sneeuwresten naar de zijkant te blazen. Deze nieuwe bezems kunnen een snelheid van 40 km. per uur halen. Het huidige materieel heeft een maximum snelheid van 20 km. per uur. De twee nieuwe sneeuwblazers worden geleverd door de firma Øveraasen uit Noorwegen en zijn met een capaciteit van circa 10.000 ton per uur de grootste sneeuwblazers ter wereld. De sproeimachines (Nido ASP 9000) hebben elk een sproeibreedte van maximaal 33 meter en een maximale capaciteit van 9000 liter anti-icing vloeistof. Dit is genoeg om de toekomstige vijfde baan twee keer te sproeien.

Zes nieuwe bezems zijn in december in gebruik genomen. Deze maand worden de overige acht voertuigen afgeleverd door Koks Voertuigen- en Milieutechniek uit Alkmaar. De nieuwe sneeuwblazers zullen pas in augustus op Schiphol arriveren. Wanneer de nieuwe sneeuwvloot compleet is, kan een start- of landingsbaan binnen twintig minuten sneeuwvrij worden gemaakt; nu duurt dat nog circa veertig minuten. Amsterdam Airport Schiphol investeert 15 miljoen gulden in de nieuwe sneeuwvloot.