Politiebericht Limburg-Noord: Venlo 23-01-2001 Mediaberichten 23 januari 2001 (15.00 uur)

PANNINGEN Diefstal auto

PANNINGEN In de nacht van maandag op dinsdag is een grijze Opel Kadett weggenomen van de Dr. Cuypersstraat. De eigenaar is een 36-jarige man uit Panningen. De waarde van de auto is nog onbekend.

In dezelfde nacht is een poging gedaan tot diefstal van een blauwe Opel Kadett aan de Wietelweg. Het slot werd geforceerd en de bedrading werd doorverbonden.

HERKENBOSCH Diefstal bouwplaats

HERKENBOSCH In de nacht van maandag op dinsdag zijn diefstallen gepleegd uit in aanbouw zijnde woningen aan de Guldendreef. Toegang werd verschaft door sloten te forceren. Uit een pand werd een cv-ketel en boiler weggenomen en uit een ander pand een badkamermeubel. De waarde van de gestolen goederen is nog niet bekend.

REGIO Verkeerscontroles

ROERMOND Tijdens snelheidscontroles op de Bisschop Lindanussingel op dinsdagmorgen zijn 27 bekeuringen uitgedeeld. In totaal passeerden 1526 voertuigen. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 70 km/uur waar 50 km/uur is toegestaan.

HORN Tijdens verkeerscontroles in samenwerking met de vrijwillige politie zijn op de Rijksweg op maandag in totaal 11 bekeuringen uitgedeeld. 3 snelheidsovertreders werden bekeurd, 3 automobilisten droegen geen autogordel, 3 konden geen kentekenbewijs overleggen, 1 had geen geldig rijbewijs en 1 reed door rood licht. Daarnaast werden 6 blaastesten afgenomen. Geen van de automobilisten bleek te veel alcohol te hebben gedronken.

SEVENUM Verkeersgevaarlijk gedrag bekeurd

SEVENUM Twee 14-jarige jongens uit Sevenum zijn maandagmiddag aangehouden nadat zij op de spoorbaan op de Ulfterhoek bleven staan op het moment dat er een trein naderde. Een politiepatrouille zag de twee jongens op de spoorbaan staan. Op het moment dat de trein tot ongeveer 50 tot 100 meter was genaderd verliet een van de jongens de overweg. De jongens zagen de politie en probeerden te ontkomen maar konden worden aangehouden op de Niesweg. Tegen beide jongens is proces verbaal opgemaakt.

Proefproject voor hele district Weert Basiseenheid Heythuysen adopteert basisscholen

HEYTHUYSEN Onder de titel Doe-effe-normaal is in de politiebasiseenheid Heythuysen een schooladoptieproject van start gegaan. Hierbij gaat de politie de klas in met een lesprogramma over zaken als vandalisme en kleine criminaliteit waarmee de jeugd geconfronteerd kan worden. Het project draait in enkele basisscholen in Haelen, Roggel & Neer en Heel.

Het schooladoptieplan is bij de Politie Regio Limburg-Noord onderdeel van het politiewerk, in het kader van de aandacht voor de jeugd als speerpunt van beleid. De regionale pilot werd in november 1996 in Helden gestart. Het district Weert begint met de basiseenheid Heythuysen. Gebiedsmentor Piet Peters is als districtelijk projectleider verantwoordelijk voor het project en hij staat samen met vijf collega-adoptieagenten zelf ook voor de klas. De betreffende gemeenten subsidiëren het project voor tweederde deel, terwijl de politie eenderde voor haar rekening neemt, aangevuld met de uren die de agenten steken in voorbereiding van de lessen en het voor de klas staan.

Opvoeding

Met de aandacht voor de jeugd als speerpunt van beleid wil de politie investeren in de toekomst. Meer energie steken in het terugdringen van jeugdcriminaliteit en normafwijkend gedrag. Kortom, de politie draagt haar steentje bij aan de opvoeding van de jeugd. Zij doet dit op velerlei manieren, zowel projectmatig als structureel. Criminaliteitspreventie begint bij het basisonderwijs. Omdat kinderen in de groepen zeven en acht beginnen met experimenteren met het leven, worden deze groepen in het doe-effe-normaal-project geadopteerd. Door vroegtijdig in contact te treden met de schooljeugd, kan tijdig gesignaleerd worden waar normafwijkend gedrag ontstaat. Positief neveneffect is dat de politie met de regelmatige bezoekjes aan de scholen de afstand tot de jeugd verkleint, hetgeen vele voordelen kan opleveren. De ouders van de kinderen worden door middel van de schoolkranten op de hoogte gehouden van de projectlessen die de schoolagenten geven.

Lespakket

Het project is in oktober van het vorig jaar gestart in groep zeven van de basisscholen. Tot nu toe doen zes scholen aan het project mee. In Heel zijn dat De Sleije en De Tump, in Neer basisschool Heilig Hart en in Roggel De Sjans. In Buggenum basisschool Sint Antonius en in Horn tenslotte basisschool De Mussenberg. Het volgend schooljaar zal het project met dezelfde kinderen worden voortgezet in groep acht. Tegelijkertijd zullen dan de nieuwe groepen zeven van dezelfde scholen het lespakket aangeboden krijgen. Ook zullen dan nieuwe scholen binnen de basiseenheid Heythuysen aansluiten bij het
doe-effe-normaal-project.

Het lespakket bestaat dit jaar nog uit zeven lessen, te beginnen met een introductie van de politie, waarna in de volgende lessen aandacht geschonken wordt aan vandalisme, diefstal, discriminatie, het bureau Halt, alcohol en drugs. De lessen die worden ondersteund met videofilms, spelletjes en kleine presentjes, worden steeds door dezelfde agent(e) gegeven.