Provincie Groningen

Besluitenlijst GS van 23 januari 2001

nr.3/2001

1. GS hebben het Uitvoeringsprogramma Duurzaam Waterbeheer in dorp en stad 2001 vastgesteld. Duurzaam waterbeheer is een manier van omgaan met water zodat de kwaliteit goed blijft en er voldoende water voor handen is, zowel in de waterlopen als in de bodem. In aansluiting op rijksbeleid, dat inhoudt dat bij nieuwe ruimtelijke besluiten de gevolgen voor veiligheid en wateroverlast voortaan expliciet in beeld moeten worden gebracht in een aparte paragraaf, stellen ook GS in het uitvoeringsprogramma dat alle gemeentelijke bestemmingsplannen van een waterparagraaf moeten zijn voorzien. Om het waterbeheer goed in te richten willen GS dan ook dat alle gemeenten een gemeentelijk waterplan gaan opstellen.
2. De vijf partners van het noordelijk cultuurconvenant (provincies Drente, Friesland, Groningen en de steden Groningen en Leeuwarden) hebben vorig jaar een speciaal programmafonds in het leven geroepen om onder andere grote, door het rijk gesubsidieerde podiumkunst-instellingen: het Noord Nederlands Orkest, het Noord Nederlands Toneel en Galili Dance, te stimuleren om te komen met op de regio toegespitste initiatieven. Hiervoor heeft reserveert het programmafonds cultuur elk jaar 75.000,--. Het college van GS heeft vandaag, namens het gehele Noorden, besloten dit bedrag dit jaar toe te kennen aan het NNO voor het project Zwaluwvlucht.
3. GS hebben besloten een subsidie van 50.000,- te verlenen aan Noorderbreedte voor de uitgifte van 2 publicaties over dorpslandschappen.

4. GS hebben besloten dhr. T. Van den Bout te benoemen als lid van de provinciale commissie Bodemdaling door Aardgaswinning.
5. GS hebben besloten een bijdrage van 500.000,- te verlenen aan het Wisconsinproject "Groningen op de ladder". Voor meer informatie, zie persbericht nr.5, d.d. 23-01-2001.

6. GS hebben het Jaarplan Diffuse Bronnen 2001 vastgesteld. Diffuse bronnen zijn bronnen waarbij de verontreinigde stoffen niet op een vaste plaats in het water komen. Een belangrijk onderdeel van dit jaarplan is een subsidieregeling voor het inbouwen van vuilwatertanks in de recreatievaart-branche. Ook komt er een zgn. bronnenonderzoek: een onderzoek naar het aandeel in de waterkwaliteit van de verschillende bronnen. Daarnaast willen GS meer communiceren over diffuse bronnen zodat breder bekend wordt waar het om gaat en wat men kan doen om deze bronnen te bestrijden.

7. GS hebben de ontwerp-nota "Toeristisch Groningen, een karaktervol perspectief" definitief vastgesteld. Voor meer informatie, zie persbericht nr.6,d.d. 23-01-2001.

8. GS hebben het bestemmingsplan "Uitbreiding begraafplaats De Wilp" van de gemeente Marum goedgekeurd.