Voorzitter VluchtelingenWerk: 'Wallage begaat kapitale blunder met uitlating over asielzoekers'

24 januari 2001

De Volkskrant plaatste woensdag 24 januari een ingezonden stuk van Harry van den Bergh, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland. Van den Bergh reageert hiermee op uitlatingen van burgemeester Wallage van Groningen over asielzoekers en criminaliteit. Wallage baseert zich op een tot nu toe niet gepubliceerd rapport.

Blunder van formaat
Voorzitter van den Bergh stelt dat Wallage dezelfde fout maakt die hij in het verleden Bolkestein verweet. Enkele jaren geleden ontstond er in de Tweede Kamer een heftige botsing tussen Wallage en Bolkestein naar aanleiding van de provocerende woorden van Bolkestein over het asiel- en vluchtelingenbeleid. Wallage distantieerde zich van deze opmerkingen in scherpe bewoordingen: 'Bolkestein vist in troebel water'.
In de traditie van de PvdA pleitte Wallage voor een evenwichtig en rechtvaardig asielbeleid. Van den Bergh vraagt zich af of Wallage zijn politieke intuïtie heeft verloren, en noemt de opmerkingen over criminele asielzoekers een 'blunder van formaat'. Uit het ingezonden stuk: 'Een blunder die vooral slecht is voor het behoud van het broodnodige politieke en maatschappelijke draagvlak, dat zo dringend nodig is voor een evenwichtig en rechtvaardig asielbeleid. Hoe gevoelig dit ligt blijkt uit de reacties van politici als Wijn en Kamp, die zonder de feiten te kennen (die zijn immers niet gepubliceerd) met Wallage een pleidooi voeren voor uitzetting van asielzoekers, want zij maken 'misbruik van onze gastvrijheid'.'

Volkenrechtelijke plicht
Het asiel- en vluchtelingenbeleid is ingewikkeld en vraagt veel van de Nederlandse samenleving. De omvang van het vraagstuk is groot, en dat terwijl slechts vijf procent van alle asielzoekers zich in Europa meldt. Van den Bergh wijst er op dat de opvang van asielzoekers geen kwestie van 'gastvrijheid' of 'liefdadigheid' is, maar simpelweg een bij verdrag vastgelegde plicht. Dat verdrag schrijft voor dat wij mensen met een aanvaardbaar vluchtverhaal hier opvangen, zoals zoveel landen in de wereld, en hen in de gelegenheid stellen hun verzoek te onderbouwen. Daarna kan een verblijfsvergunning volgen. Bij deze volkenrechtelijke plicht past niet, zonder met de feiten te komen, een beschuldiging en een oplossing (uitzetten) voor zogenaamd criminele asielzoekers. Van den Bergh noemt deze uitlatingen buitengewoon onrechtvaardig en een hele slechte bijdrage aan het streven van Wallage het maatschappelijk draagvlak onder het asielbeleid te behouden.

Niet goedpraten
De voorzitter van VluchtelingenWerk benadrukt dat hij crimineel gedrag niet goedpraat. Zoals iedereen worden ook vluchtelingen en asielzoekers gestraft als zij de wet overtreden. Van den Bergh: 'Maar het is een goede gewoonte in ons rechtssysteem bij gepleegde delicten mede de omstandigheden van de betrokkenen in overweging te nemen. Vertrokken uit eigen land onder vaak zeer zware omstandigheden belanden asielzoekers in een asielzoekercentrum in een ander land waar het verblijf, ondanks alle positieve pogingen van het COA en gemeentelijke overheden, langdurig is en deprimerend, met alle gevolgen van dien.

Dat betekent niet dat misdragingen moeten worden goedgepraat, integendeel. Alleen past in onze traditie van humaniteit en redelijkheid dat daar met begrip en gematigdheid mee wordt omgegaan.'

Harry van den Bergh is voorzitter van Vluchtelingen Werk Nederland en voormalig lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.