Gemeente Groningen


Laatste Nieuws

Controleurs hondenbelasting actief in Selwerd
Tijdelijke stimuleringsregeling opplussen 2000-2001 Extra schaatscursussen in Kardinge
Paspoort vijftien gulden goedkoper in januari
Prijsuitreiking winnaars Oud en Nieuw activiteiten Digitale superkabel komt Europa binnen via Eemshaven 27 januari: de toekomst van Noord-West centraal!
Evenementen in het Noorderplantsoen
Referendum Nieuwe Noordzijde Grote Markt
Cursus Natuurlijk Tuinieren
Rijkssubsidie van 1 miljoen
Grote veranderingen Stationsgebied
Wie kwijtschelding krijgt, bespaart honderden guldens Denk mee over water!
Nieuw adres GPV-raadslid
Verkeer Diepenring stabiel
Geld voor beeldende kunst
Groningen op de ladder
Stadjers denken digitaal mee over hun stadsdeel
Aanleg spoorbrug : verkeershinder




Digitale superkabel komt Europa binnen via Eemshaven 25 januari 2001
Groningen krijgt de unieke kans een internet knooppunt in het mondiale netwerk te worden. TyCom, een vooraanstaande bouwer van wereldwijde onderzeese glasvezelnetwerken, heeft besloten een belangrijke verbinding in het TyCom Global Network te laten aanlanden bij de Eemshaven. Het bedrijf investeert de komende twee jaar ongeveer $ 100 miljoen US dollar om in Groningen een knooppunt te ontwikkelen. Dit is het resultaat van een onderhandelingsproces waarin Groningse ondernemers, bestuurders en ambtenaren een half jaar hebben geïnvesteerd. Essent Kabelcom zorgt voor doorverbinding en aanleg van een nieuwe digitale hoofdroute - backbone - van Amsterdam via Groningen naar Hamburg. Daarmee kan Groningen een belangrijk knooppunt worden in het mondiale telecommunicatie-netwerk. Binnen een jaar moet de nieuwe digitale snelweg een feit zijn.

TyCom is een dochter van Tyco International Ltd, een multinational met een jaaromzet van 28,9 miljard dollar. TyCom is een vooraanstaande leverancier van onderzeese netwerken en richt zich nu ook op aanleg en beheer van het TyCom Global Network (TGN). Fase 1 van TGN omvat ongeveer 70.000 onderzeese kilometers en verbindt meer dan 35 van belangrijkste telecomsteden in de wereld. Uiteindelijk wordt het TyCom Global Netwerk meer dan 250.000 onderzeese kilometers lang en zal het landnetwerken op alle zes bewoonde continenten met elkaar gaan verbinden. Daarmee wordt het TGN het grootste wereldwijde onderzeese netwerk dat ooit gebouwd is. TyCom verkoopt bandbreedte op dit superkabel-netwerk aan onder meer grote telecombedrijven, multinationals, internet service providers en andere carriers.

Amsterdam-Groningen-Hamburg
Groningen is interessant voor TyCom omdat het tussen Amsterdam en Hamburg ligt. Deze steden vormen reeds belangrijke knooppunten in het digitale netwerk, maar hebben in toenemende mate te kampen met capaciteitsproblemen. Vooral de energieleverantie vormt een knelpunt. Telehouses, datacenters en andere gebouwen die op knooppunten aanwezig zijn, zijn doorgaans erg energie-intensief. De nabijheid van de Eemscentrale die capaciteit genoeg heeft maakt Groningen interessant als vestigingsplaats voor TyCom. De gunstige arbeidsmarkt, de aanwezigheid van een universiteit en de geplande Groningen Internet Exchange dragen daar nog een steentje aan bij.

De slagvaardigheid van de Groningse overheden, in nauwe samenwerking met het noordelijke bedrijfsleven, heeft volgens Tycom een belangrijke rol gespeeld in de keuze voor Groningen. De ligging aan de digitale snelweg had al enige tijd de aandacht van de gemeente. Naast projecten in de gemeente zelf, zoals de aanleg van een nieuwe cityring structuur en de Groningen Internet Exchange, werd ook onderzocht hoe de ligging aan de backbones door Europa verbeterd kon worden. Via het bedrijf Global Gateway Telehousing kwam de stad in contact met GEO dat als leverancier TyCom wist te interesseren Groningen te onderzoeken als mogelijke locatie.

Noordelijke samenwerking
Toen TyCom geïnteresseerd bleek - mits een oplossing geboden kon worden binnen het oorspronkelijke tijdschema - is een projectteam geformeerd onder aansturing van de gemeente en provincie Groningen, de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij en SIG Real Estate. Het projectteam richtte zich op de voorbereiding van de verbinding tussen Groningen en Amsterdam en Hamburg, het vergunningenproces om een kabel door de Waddenzee te kunnen aanleggen en de tijdige realisatie van het onroerend goed in de Eemshaven en Groningen. Samen met NKM Netwerken bleek Essent Kabelcom in staat een netwerkoplossing te bieden tussen Amsterdam en Groningen. Essent speelt daarnaast een belangrijke rol in het bieden van elektriciteit voor de knooppuntfaciliteiten. SIG Real Estate gaat samen met GEO een TyCom TelExchange center ontwikkelen op het Zernike Science Park en een kabelaanlandingsstation in de Eemshaven.

Belangrijke vestigingsfactor
De aanlanding van TyCom is voor Groningen en Noord-Nederland erg belangrijk. De stormachtige ontwikkeling van internet laat zien dat telecommunicatie-netwerken een cruciale rol gaan spelen in de economie. De digitale infrastructuur wordt dan ook steeds belangrijker als vestigingsfactor. De groei van het dataverkeer verdubbelt elke zes maanden terwijl de vraag naar transatlantische capaciteit jaarlijks met 120% groeit. Anticiperend op de explosief groeiende vraag naar bandbreedte onder andere om audiovisuele internetdiensten mogelijk te maken- zijn telecombedrijven dan ook in razend tempo bezig hun netwerken uit te breiden. Ze doen dat het eerst waar de meeste teleconsumenten wonen. Het relatief dunbevolkte Noorden stond dan ook niet bovenaan hun werklijst.

Door aansluiting op het TyCom Global Network wordt Groningen een belangrijk knooppunt in het wereldwijde digitale netwerk. De transatlantische capaciteit van TGN is tenminste 2.5 terabits per seconde, wat neerkomt op meer dan 300 miljoen gelijktijdige telefoongesprekken. Door deze aansluiting op het breedbandige netwerk TyCom, wordt de bestaande transatlantische capaciteit vanuit Nederland meer dan verdriedubbeld. Daardoor wordt Groningen - met zijn andere voordelen een zeer geschikte vestigingsplaats voor netwerk-gerelateerde bedrijven zoals telehouses, datacenters, netwerkproviders en ook voor andere ondernemers die digitaal grootverbruiker zijn of willen worden. Groningen heeft een uitgelezen kans om zijn ambitie als IT-stad én als alternatief voor de Randstad waar te maken.

Meer informatie: www.it-stad.groningen.nl