Gemeente Ede

Cultuureducatief project 'Ede vroeger, nu en in de toekomst'

In opdracht van de gemeente Ede ontwikkelden de Edese culturele instellingen onder projectleiderschap van EDU-ART Gelderland het cultuureducatief project 'Ede vroeger, nu en in de toekomst'. Het project is door de Gemeente Ede geïnitieerd en heeft als doelstelling het contact tussen de Edese culturele instellingen en het onderwijs te versterken. Morgen wordt het gehele project aan de gemeente overhandigd.

Ede vroeger, nu en in de toekomst is een project waarin de Edese culturele instellingen gezamenlijk projecten ontwikkelen voor het primair- en voortgezet onderwijs.

Met de eigen identiteit als uitgangspunt hebben de culturele instellingen elkaar gevonden in een vijftal cultuureducatieve projecten waarin kunst in de eigen omgeving, het oude Ede, de stad van nu en beelden uit de toekomst voor de leerlingen centraal staan. Tijdens de uitvoering van de projecten brengen de leerlingen een bezoek aan één of meerdere instellingen en maken ze kennis met de specifieke mogelijkheden ervan.

Primair onderwijs

Voor leerlingen uit de hoogste klassen van het primair onderwijs zijn vier projecten ontwikkeld. Deze worden onder begeleiding van de eigen leerkracht uitgevoerd in schooltijd. In een aantal gevallen worden er gastlessen verzorgd door docentkunstenaars en krijgen de lessen een vervolg in één van de betrokken instellingen.

Voortgezet onderwijs

Voor de derdejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs is een Cultuurroute ontwikkeld, die uitgevoerd gaat worden in het nieuwe Cultura complex. Middels drie actieve workshops maken de leerlingen kennis met de eigen culturele omgeving. Deze workshops zijn zeer geschikt als onderdeel van het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV). Uitgangspunt voor de diverse workshops is de speciaal voor dit project, in opdracht van de Gemeente Ede, vervaardigde fototentoonstelling van Bart de Gouw uit Bennekom. Deze tentoonstelling geeft een beeld van Ede en haar jongeren van nu.



Ede, 24 januari 2001