Situatie Maluku 24-01-2001

Schip naar Kesui bedreigd

Laskar jihads dreigen het schip navigasi Ambon "KM Mayang" te bombarderen zodra het in Kesui aankomt, waarmee de gouverneur + staff en de geestelijke leiders gisteren 23-01 verscheept werden, met het doel om de christenen die gedwongen zijn tot bekering naar het islam geloof te evakueren. Dit dreigement is meegedeeld door een Kesui bewoner die de afgelopen weekend uit de greep van de jihads wist te ontsnappen. Hij zit momenteel in Tual en had op vrijdagavond 19-01 ca. 22.00 naar Ambon getelefoneerd. Volgens de laatste berichten is de situatie in Kesui zeer gespannen. Twee vrouwen zouden door de laskar jihads met de dood worden bedreigt, t.w. Ny.Godalifa Rumadar en haar dochter Opia Rumlus. Voorheen leven de islamieten en christenen harmonisch met elkaar vanwege de pela/gandong, maar dit is echter verstoord door de laskar jihads. De situatie van de christenen in Kesui is momenteel zeer ernstig te noemen. Er is gebrek aan voedsel, aldus Pastoor Binsasi die deze berichten heeft ontvangen. De volgende mensen zitten op het schip :

- Saleh Latuconsina, gouverneur

- Sammy Titaley, ketua synode

- Agus Ulahayanan, pastoor

- staf lid MUI

- staf Politie

- staf TNI

- 1 peleton gemengd bataljon Yon-Gab.
en enkele journalisten van TVRI Ambon, RRI Ambon, SCTV en ANTARA Om de een of andere reden krijgen de lokale dagbladen "Siwa Lima" en "Suara Maluku" geen toestemming om mee te gaan. Meer nieuws hierover volgt!!

Situatie Ambonstad
De schietpartijen van de afgelopen dagen heeft ertoe geleid dat alle wegen bij de grenslijnen worden geblokkeerd, met het gevolg dat men weer "berg op berg af" moest. Maar vanaf heden kan men weer gebruik maken van het openbaar vervoer. De situatie is nu rustig. De gemengde bataljon Yon -Gab krijgen een pluimpje van de gehele Molukse bevolking zowel christenen als moslims, die in totaal 40 personen gevangen hebben genomen die betrokken zijn geweest bij de schietpartijen.

Het is weer druk bij de marktplaatsen. Het leven gaat gewoon door. Er is genoeg voedsel. Merpati vliegt nog steeds volgens schedule. Het zelfde geldt voor de Pelni-boten. En toch blijft men waakzaam !!!!, vooral na de berichten dat Kasim en Udin (2 moslimsjongens) bommen bijzich hadden, en zich tussen de christenen konden begeven.

Ambon, 24-01-2001, 10.30 uur

Paulien Joel-Parera
pareradekker@home.nl