Gemeente Groningen


Prijsuitreiking winnaars Oud en Nieuw activiteiten

24 januari 2001

Peh Tongpitak is de winnaar van het spotcodespel 2000. Hij heeft woensdagmiddag 24 januari de hoofdprijs - een multi media computer - gekregen uit handen van wethouder Robbert Jan Bron. Helen Vonk en Nicole Kristofic kregen de tweede en derde prijs. Ook werden de andere prijzen van het Oud en Nieuw project uitgereikt: de kleurplatenwedstrijd uit het paspoort voor de onderbouw van het basisonderwijs en de prijsvraag van het Regionaal Halt bureau voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het spotcodespel was voor leerlingen voortgezet onderwijs.

Het spotcodespel was afgelopen jaar voor de 2e keer via internet te spelen. Een 'kerngroep' van zo'n 100 jongeren deed zeer fanatiek mee met het zoeken (spotten) van codes in de stad en het beantwoorden van vragen op het Internet. Het was een spannende wedstrijd, waarbij letterlijk tot de laatste seconden voor de deadline de uitslag niet vaststond. In een fotofinish kwam uiteindelijk een van de meest fanatieke deelnemers als winnaar uit de strijd. Tijdens de wedstrijd werd veel gebruik gemaakt van de chatbox en er was een uitgebreide e-mail correspondentie met de webmaster, waarbij het tips, complimenten, kritiek en vragen regende. Enkele jongeren hadden actief meegebouwd aan de site en een van de whizzkids vond het een uitdaging om de programmeur naar de kroon te steken. Het systeem werd meerdere malen gehackt, maar dit had gelukkig geen invloed op het verloop van de wedstrijd. De winnaar van vorig jaar (Alexander Mileski) eindigde dit jaar op de 5e plaats.

In het Oud en Nieuw paspoort voor basisschoolleerlingen onderbouw stond o.a. een kleurplaat. Er waren 3 categorieën naar leeftijd: 4 en 5 jarigen; 6 en 7 jarigen en 8 en 9 jarigen. Winnaars categorie 4 en 5 jarigen: Matisse v/d Velde en Bastiaan Bonnema; in de categorie 6 en 7 jarigen: Julia v/d Belt en Nina van Stokkum en in de categorie 8 en 9 jarigen: Celeste Kip en Bert Jan Meyer. De prijzen zijn T-shirts en videobanden.

Het regionaal Haltbureau zorgt ieder jaar dat de informatie en prijsvraag uit de (provinciale) Vuurwerkkrant ook in het Groningse Oud en Nieuwpaspoort komt. De prijsvraag is voor leerlingen van de bovenbouw van het basis onderwijs in de hele provincie. De oplossing van de prijsvraag was dit jaar: 'Voorzichtig zijn is best cool'. Ook moest er een tekening of verhaal worden ingestuurd. De winnaars zijn: Leonie Swint uit Bedum de 1e prijs; Nicole Nederhoed en Shannon Niemeijer (beiden uit Bedum) de 2e prijs; Hilde Dijksterhuis uit Bellingwolde de 3e prijs; Mark Pelder uit Ten Boer de 4e prijs; Daniëlle v.d. Weide uit Bedum de 5e prijs en Kay Hensens uit Veendam de 6e prijs.