---

Onderwerp: Nieuwe toeristische regio in West- en Oost-Vlaanderen Auteur: Dirk Marteel
E-mail: dirk.marteel@westtoerisme.be
Bedrijf: Westtoerisme
Adres: Kasteel Tillegem
Plaats: 8200 Brugge
Tel.: 050/38.02.96
Fax: 050/38.02.92

PERSBERICHT
VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE/VERMELDING

Langs de Leie tussen Wervik en Gent:
nieuwe toeristische regio in West- en Oost-Vlaanderen

Honderd kilometer genieten langs de Leie

Het is geen toeval dat niemand minder dan Roger Raveel, een van de belangrijkste hedendaagse Belgische kunstenaars, het kleurrijke logo van de Leiestreek heeft bedacht. Cultuur en vrije tijd, zeg maar toerisme, gaan perfect samen in deze streek. Voor een dagje uit, een weekendje weg of een korte vakantie profileert nu ook het West- en Oost-Vlaamse Leieland zich als een NIEUWE TOERISTISCHE REGIO in Vlaanderen. Goed gezien van de steden en gemeenten in dit gebied, want de Leiestreek telt een hele reeks toeristische en culturele troeven. DE LEIE blijft de rode draad. Tussen Wervik en Gent stroomt de rivier bijna honderd kilometer door een brede vallei. De vakantie - ideeën zijn uitgebreid. Dat blijkt uit de drie uitnodigende brochures.

Onder impuls van Toerisme Vlaanderen en de Dienst Toerisme en Recreatie West-Vlaanderen wordt sedert enkele jaren geopteerd voor een regiogerichte aanpak van het toerisme. Hedendaagse toeristen staan immers niet stil bij provinciegrenzen. De Leiestreek ressorteert onder het macroproduct "Groen Vlaanderen".

Binnen de gemeenten van de West-Vlaamse Leievallei ( Wervik, Menen, Kortrijk, Harelbeke, Waregem en recentelijk uitgebreid met Kuurne en Wevelgem) wordt al langer samengewerkt. Deze gemeenten reageerden positief op het voorstel tot samenwerking met de Oost-Vlaamse Leiestreekgemeenten en op de inbreng van de twee provincies.Dit vormde de aanzet tot de oprichting van een nieuwe vzw Toerisme Leiestreek. Deze organisatie omvat volgende steden en gemeenten Wervik ( Geluwe) , Menen (Lauwe, Rekkem),Wevelgem ( Gullegem, Moorsele), Kortrijk (Heule, Bissegem, Marke, Rollegem, Bellegem, Kooigem, Aalbeke, ), Roeselare (Rumbeke, Beveren, Oekene), Izegem (Emelgem,Kachtem), Moorslede (Dadizele), Kuurne, Harelbeke (Stasegem, Hulste, Bavikhove), Waregem (Desselgem, St. Eloois-Vijve, Beveren-Leie), Zulte (Olsene, Machelen), Deinze (Wontergem, Vinkt, Gottem, St. Martens-Leerne, Meigem, Bachte-Maria-Leerne, Grammene,Astene, Petegem a/d Leie, Zeveren), Nazareth (Eke), De Pinte (Zevergem), St. Martens-Latem (Deurle), Gent (enkel de deelgemeenten Drongen, Afsnee, St. Denijs-Westrem).

De beste adressen langs de waterkant

Met deze vlotte slogan presenteert de Leiestreek zich in een vlotte werfbrochure als een ideale bestemming om te ontdekken en te genieten. Vlaanderen-aan-de-Leie is van oudsher een gastvrije streek. De brochure van 32 pagina's vertelt het verhaal van een streek die terecht mag beschouwd worden als een vakantieregio. Kunst en cultuur, wandel- en fietspaden, gastronomie, shopping en tal van leuke weetjes maken van de uitgave boeiende en uitnodigende lectuur. De Leiestreek onderscheidt zich immers niet alleen met klassiekers zoals Kortrijk, Sint-Martens-Latem of Zulte. Stijlvolle details maken van deze regio een bestemming om steeds opnieuw te ontdekken. Wist u bijvoorbeeld dat de veerman zijn vaargasten gratis van Latem naar Baarle brengt?

Eerste museumbrochure voor de Leiestreek

Stroomafwaarts van Wervik over Kortrijk en Deinze tot Gent telt de Leiestreek 33 musea. Cultuurliefhebbers vinden uitgebreide mogelijkheden in dit gebied. Thema's gaan van vlas tot bezems, van vinken tot circussen, van jukeboxen tot fietsen. Het is de eerste keer dat het volledige aanbod van de streek in een brochure gebundeld is.

Voor een weekendje weg: meer dan 100 logiesformules Gent inbegrepen telt de Leiestreek meer dan 100 stijlvolle logiesformules. De diverse accommodaties zijn geografisch voorgesteld in een logiesbrochure voor de volledige streek. Met hotels, gastenkamers, vakantiewoningen, bivakhuizen voor groepen en campings.

Met dank aan Roger Raveel

De Leiestreek is ambitieus. Niemand minder dan kunstenaar Roger Raveel heeft een origineel logo ontworpen voor de streek. Schilder en graficus Raveel is een streekbewoner. Hij hoort thuisin het rijtje van de belangrijkste Belgische kunstenaars uit de naoorlogse periode. Het Raveelmuseum langs de Gildestraat in Machelen-Zulte toont een collectie van 300 schilderijen en het volledige grafische oeuvre van de kunstenaar. De teksten van de werfbrochure zijn geschreven door Fred Vandenbussche, afkomstig uit de Leiestreek en journalist bij de VUM-Groep.

Praktisch

De brochures (vakantie - ideeën in de Leiestreek, de logiesbrochure en de museumgids) zijn gratis verkrijgbaar bij de Diensten voor Toerisme in de Leiestreek, bij Toerisme Leiestreek (Orangerie Broel, Dam 71 in Kortrijk), tel. 056/24.99.95, fax. 056/24.99.90 of bij Westtoerisme, Kasteel Tillegem te Brugge, tel. 050/38.03.96, fax. 050/38.02.92, e-mail: westtoer@westtoerisme.be.

Attn. Redactie: