FUJI PHOTO FILM BV

Nieuwe producten Fuji Tilburg

TILBURG - 24 januari 2001 - Fuji Photo Film B.V. in Tilburg zal vanaf augustus 2001 lithofilm coaten. Dit is het aanbrengen van lichtgevoelige lagen op de filmdrager. Deze nieuwe productie integreert Fuji in haar huidige fabriek voor fotofilm. Dat kan omdat de productieprocessen van lithofilm en fotofilm in principe gelijk zijn. Met de nieuwe activiteit is een investering gemoeid van ruim dertig miljoen gulden.

In het najaar van 2000 meldde Fuji Tilburg reeds de bouw van een nieuwe deelfabriek, waar zij aanvankelijk uit Japan geïmporteerde lithofilm zou afwerken. Door nu ook de productie van lithofilm in Tilburg te starten, wil Fuji haar marktaandeel op de Europese markt vergroten. Thans bedraagt het marktaandeel 15%. Doel is het aandeel met een aantal procent te vergroten, om zo de tweede aanbieder in Europa te worden.

Deze groei moet plaatsvinden in een krimpende markt. Door de opkomst van digitale druktechnieken (computer-to-plate) loopt het gebruik van lithofilm in Europa licht terug. In haar fabriek voor offset-platen versnijdt Fuji Tilburg al in Japan geproduceerde digitale offset-platen. Het bedrijf zal medio dit jaar deze platen ook zelf gaan maken. Dit gebeurt in haar bestaande fabriek voor offset-platen. Deze activiteit vergde een relatief kleine investering van enkele miljoenen guldens.

Fuji verwacht dat de nieuwe activiteiten nauwelijks extra directe werkgelegenheid tot gevolg zullen hebben, omdat de productie nadrukkelijk geïntegreerd zal worden in bestaande fabrieken. Japanse technici zullen hun Nederlandse collega's trainen. Fuji Tilburg zal klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika lithofilm en digitale platen leveren.

In Tilburg produceert Fuji reeds kleurenfotopapier, kleurenfotofilm en offsetplaten. Het bedrijf is sinds 1982 in Tilburg gevestigd. Er werken 1.450 mensen in vaste dienst. Fuji Tilburg is daarmee de grootste industriële werkgever in Midden-Brabant. Het bedrijf is een dochter van Fuji Photo Film Co.Ltd. in Tokio.

(noot voor de redactie,