Transport en Logistiek Nederland

Zoetermeer, woensdag 24 januari 2001

Nederlandse transportsector vervoert recordgewicht aan goederen

Nederlandse transportbedrijven hebben in 1999 een recordgewicht aan goederen over de weg vervoerd in het binnen- en buitenland. Het gaat om in totaal 456 miljoen ton tegenover 415 miljoen ton in 1998. Dat is een stijging met 10 procent. Dat staat in de nieuwste editie van het boekje "Transport in cijfers", dat Transport en Logistiek Nederland elk jaar uitbrengt.

In eigen land vervoerden Nederlandse transporteurs in 1999 337 miljoen ton, tegen 305 miljoen ton in 1998. Dat is een stijging met 11 procent. Het meeste gewicht werd van en naar de provincie Zuid-Holland vervoerd. Op de tweede plaats komt Noord-Brabant en op de derde plaats Gelderland.

Binnenlands beroepsgoederenvervoer over de weg naar provincie van lading en lossing in Nederland (1999)

Ook gerekend naar het aantal gevestigde transportbedrijven voeren Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland de boventoon in transporterend Nederland.

In het internationale vervoer worden de meeste goederen van en naar Duitsland en België vervoerd. Slechts 19 procent van de in totaal 96,3 miljoen ton aan goederen in 1999 had een andere bestemming. Binnen de Europese Unie heeft het Nederlandse beroepsgoede-renvervoer met 23 procent het grootste aandeel in het totale grensoverschrijdende vervoer.

Het is voor het zesde achtereenvolgende jaar dat Transport en Logistiek Nederland "Transport in Cijfers" uitgeeft. Door de jaren heen is het aantal pagina's opgelopen van 84 tot 141. De nieuwste uitgave (editie 2000) bevat veel cijfers uit eigen onderzoek door de afdeling Research en uit reguliere bronnen, die de ontwikkelingen in het goederenvervoer in kaart brengen. Daarbij ligt het accent op het Nederlandse wegvervoer.

Het gehele rapport staat ook op Insite onder management - marketing - marktonderzoek. Vanaf deze plek kunt u het document downloaden.