ELI LILLY NEDERLAND BV

Ultraloop van diabeet ternauwernood volbracht

Persbericht

Nieuwegein, 24 januari 2001

Op donderdag 25 januari 2001 tussen 11.00 en 12.00 uur arriveert topsporter Martin Mes, die lijdt aan diabetes mellitus, aan de Nederlandse grens (grensovergang Wuustwezel, op de N1 van Brasschaat naar Zundert). Martin Mes heeft dan een ultraloop van 133 dagen achter de rug. Hij vertrok op 16 september 2000 in Jeruzalem en liep bijna 6.000 km. De tocht verliep niet zonder problemen; door zijn diabetes mellitus (suikerziekte) belandde Martin zelfs in een ziekenhuis in Parijs. Als hij de Nederlandse grens is gepasseerd, volgt er nog een tocht van circa 200 km naar zijn woonplaats Grootebroek.

Na een duurloop van bijna 6.000 km arriveert Martin Mes op donderdag 25 januari 2001 tussen 11.00 en 12.00 uur aan de Nederlandse grens bij Wuustwezel, waar hij feestelijk wordt onthaald. Topsporter Martin Mes, die 133 dagen geleden in Jeruzalem aan de ultraloop begon, heeft diabetes mellitus. Deze chronische ziekte heeft tijdens de tocht een grote rol gespeeld: door koorts werd Martin regelmatig voor enkele dagen uitgeschakeld. In Parijs bleek opname in een ziekenhuis zelfs noodzakelijk. Zijn doorzettingsvermogen en ondersteuning van begeleiders en gezin, bleken echter van doorslaggevend belang. Met deze krachtmeting wil Martin aantonen dat ook mensen met een chronische ziekte een topprestatie kunnen leveren.

Wereldkampioen Ultraloop
De tocht ging door de landen Israël, Turkije, Griekenland, Italië, Frankrijk en België. In Turkije deed Martin tussendoor nog mee aan een triatlon. Hij werd daar tevens onderscheiden als wereldkampioen ultraloop, omdat hij met zijn 1.500 km per maand een nieuw record had gevestigd. In Griekenland volgde een nieuw hoogtepunt: met politie-escorte en veel media-aandacht liep hij 10 km door de hoofdstad en werd hij door de burgemeester van Athene in het Olympisch Stadion verwelkomd.

Educatief sportcentrum
Speciaal voor deze sportieve uitdaging heeft Martin Mes de Stichting Holdiarun opgericht. Uiteindelijk wil Martin met deze stichting een educatief sportcentrum opzetten, speciaal voor mensen met diabetes mellitus. De loop werd onder andere ondersteund door: eurodiabetes.com B.V. en Lilly Nederland.