Provincie Groningen

Groningen, 24 januari 2001 Persbericht nr. 8

Gezamenlijke aanpak om iepziekte terug te dringen

Tijdens een vandaag gehouden bijeenkomst in het provinciehuis te Groningen werden de gemeenten in de provincie Groningen gewezen op het belang van de bestrijding van de iepziekte. De gemeentebestuurders werden tevens geadviseerd mee te doen aan het project "Bestrijding iepziekte in de provincie Groningen", vanwege het belang van het behoud van deze karakteristieke boom in het Groninger landschap.

De bedoeling is om de ziekte binnen 5 jaar zodanig terug te dringen dat het uitvalspercentage tot ong. 1% teruggebracht wordt in plaats van het huidige uitvalpercentage dat 8 % bedraagt. Het meedoen van alle iepenbeheerders (inclusief weg- en terreinbeheerders en partikulieren) is een voorwaarde voor het slagen van het project. Het project beoogt de iepziekte terug te dringen naar een niveau dat beheersbaar is. Daarvoor is een stevige financiele impuls nodig. Daarmee wordt geprobeerd de zieke iepen uit de provincie te verwijderen zodat het beheersen van de ziekte daarna makkelijker is. Met een goede bestrijding nu is er straks meer ruimte voor het aanbrengen van nieuwe iepenbeplantingen.

De provincie Groningen wil zich sterk maken om de iepen in haar provincie te behouden omdat de iep een karakteristiek en waardevol onderdeel van het Groninger landschap is. Vanwege de explosieve toename van het aantal zieke iepen sinds het stopzetten van een subsidie door het ministerie van LNV om zieke iepen te verwijderen, is het project "Iepziekte bestrijding" van start gegaan. Het project met als doelstelling het in standhouden van de iepen tegen aanvaarbare kosten, is opgesteld door Arcadis Heidemij Realisatie, namens de Iepenwacht Groningen en door de provincie Groningen ingediend en goedgekeurd bij KOMPAS van het Noorden voor subsidie. De totale kosten van het project bedragen f 880.000,--. 50% van dit bedrag zal worden gefinancierd met Eoropeees geld, de rest zal moeten worden opgebracht door voornamelijk de gemeenten in de provincie Groningen en andere terreinbeherende instanties.Het project draagt bij in de kosten voor het inventariseren, controleren en verwijderen van met name particuliere iepen.

De provinciale Iepenwacht Groningen is een samenwerkingsverband tussen Arcadis Heidemij Realisatie, de Bomenstichting, DLV (Dienst Landbouw Voorlichting) en Landschapsbeheer Groningen.
Het project sluit goed aan bij een belangrijke doelstelling van het Provinciaal Omgevingsplan, namelijk dat de provincie zich zal inzetten voor behoud, herstel en ontwikkeling van landschappelijke kenmerken.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129