Internetvaardigheden nieuwe impuls voor eindgebruikersopleidingen

De opleidingenmarkt voor eindgebruikers vertoonde de afgelopen jaren een vrij stabiel beeld. Meer dan 20% van de vestigingen volgde in de jaren '98 tot en met 2000 IT-opleidingen voor eindgebruikers. Trainingen op het gebied van kantoorapplicaties zijn hierbij altijd de meest gevolgde cursussen. De snelste groei wordt echter gerealiseerd bij cursussen betreffende het gebruik van Internet. Volgden in 1999 circa 4.500 vestigingen dergelijke cursussen, in 2000 bedroeg dit aantal al bijna 8.500 vestigingen. Een toename van bijna 90%.

Dit en meer blijkt uit het report: "Opleidingenmarkt voor eindgebruikers". Een studie die onlangs door Heliview Marketingservice is uitgebracht. Deze rapportage vormt een onderdeel van de ICT Monitor(TM), een jaarlijkse reeks van metingen op het gebied van Informatie en Communicatie Technologie.

Profiel

Naast de gebruikelijke segmentaties naar branche werknemers wordt in het onderzoek veel aandacht besteed aan het schetsen van een profiel van de gebruikers. In bovenstaande figuur wordt één van deze karakteristieken weergegeven. Organisaties die aangeven strek planmatig te werken blijken beduidend vaker opleidingen voor eindgebruikers te volgen dan organisaties die aangeven dit niet te doen.

Toekomstperspectief

Cursussen voor eindgebruikers worden door een breed spectrum aan organisaties gevolgd. Ook aan de onderkant van de markt is er een groot aantal vestigingen dat personeel deel laat nemen aan eindgebruikerscursussen. De verwachte deelname aan dergelijke cursussen voor de totale markt ligt voor 2001 beduidend onder het niveau van 2000. Een afname van 7 procentpunt wordt voorspeld. Een van de verklaringen vinden we terug in de bovenstaande figuur. Met name de kleinere vestigingen vallen in het segment dat aangeeft niet planmatig te werken. Vaak wordt op korte termijn besloten tot deelname aan IT-opleidingen. Investeringen op het gebied van ICT die in de loop van het jaar gedaan worden kunnen de vraag naar eindgebruikerscursussen dan alsnog positief beïnvloeden.

Voor meer informatie over de ICT monitor(TM) in het algemeen of het onderzoek Opleidingenmarkt voor eindgebruikers in het bijzonder, kunt u vragen naar Wim van `t Geloof ( 076 - 548.40.00 / E-mail: ICT@heliview.nl).