Persbericht 24 januari 2001 16.30

Europese milieuorganisaties roepen vissers op verantwoord met EU plan om te gaan

Stichting De Noordzee en de Europese koepelorganistatie Seas at Risk (SAR) vrezen dat de EU noodmaatregel voor kabeljauw van hedenmorgen niet effectief zal zijn. De gedeeltelijke sluiting van een deel van de Noordzee gedurende tien weken zal leiden tot sterke overbevissing in de open gebieden. De milieuorganisaties roepen daarom alle Europese vissers op in die open gebieden terughoudend te zijn met vissen. Daarnaast zullen de milieuorganisaties de EU vragen om in het aanstaande 5 jaren kabeljauw herstelplan met betere maatregelen te komen die door alle Europese landen evenredig wordt gedragen en die ook zorgt voor reductie van de totale visserij inspanning.

Seas at Risk en De Noordzee verwelkomen een EU-herstelplan voor kabeljauw. Echter door slechts delen van de Noordzee af te sluiten zal de visserij zich verplaatsen naar de open gebieden. Het negatieve effect hiervan wordt versterkt omdat het Europese plan geen maatregelen bevat om de totale visserij inspanning in de onderhavige periode terug te dringen. Het resultaat zal een 'kerkhof' zijn, zo verwacht Ben Daalder, de voorman van de vissers.

De extra druk zal buiten de kabeljauw en de bodemfauna vooral ook de schol en de tong schaden, omdat deze soorten zich in de eerste maanden van het jaar voortplanten. Deze zorg wordt gedeeld door visserijbiologen en de sector zelf. Behalve een lege zee, zullen de vissers ook met lage prijzen worden geconfronteerd omdat als gevolg van de reductie van het kabeljauwquotum in deze periode meer schol en tong zal worden aangeland. Met name op schol, een soort die er ook niet goed voor staat, zou in deze periode van voortplanting juist minder gevist moeten.

'Wij doen een beroep op alle Europese vissers om samen te werken en tot afspraken te komen om de komende tien weken in de open gebieden niet extra veel te vissen en daarmee dat 'kerkhof'', zoals de vissers vrezen, te voorkomen', stelt Dr. Monica Verbeek (SAR Fisheries Policy Officer) namens de Europese lidorganisaties van SAR.

Seas at Risk zal de Europese commissie proberen ervan te overtuigen dat een veel duurzamer plan de basis moet vormen van een structureel kabeljauw herstelplan. De EU gaat in februari, juni en augustus hierover verder praten. Het structurele plan zal voor vijf jaar gelden. Volgens SAR zou de totale sluiting van de Noordzee gedurende de paaiperiode onderdeel van het plan moeten uitmaken. Hiermee worden geen Lidstaten benadeeld. In het huidige plan worden Engelse en Schotse vissers veel meer ontzien dan de Nederlandse.

Overigens kwam de Nederlandse visserijsector maandag met een alternatief voorstel om de kabeljauw te redden. Stichting De Noordzee kon zich meer vinden in dat tegenvoorstel dan in het voorstel dan nu aangenomen is. Helaas kwam het voorstel te laat maar het laat wat Stichting De Noordzee betreft zien dat de sector nu bereid is om tijdelijk vergaande maatregelen te nemen om visbestanden op de Noordzee te redden.

Nadere informatie bij Monica Verbeek, Policy officer Seas at Risk bereikbaar op 00351 - 21 - 4647255 en mobiel 00351 - 96 - 5617846 en bij Michel Langendijk en Christien Absil van Stichting De Noordzee, kantoor (030 - 2340016) en mobiel 06 - 55942646. Zie ook www.noordzee.nl/visserij

Seas at Risk (SAR) is een Europese federatie van nationale en internationale milieuorganisaties op het gebied van het mariene milieu. Stichting De Noordzee en de Waddevereniging zijn de Nederlandse lidorganisaties.

Stichting De Noordzee / North Sea Foundation
participant organisation Seas at Risk
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 fax: 030 - 2302830 mobiel: 06 - 55942646 http://www.noordzee.nl