Milieudefensie

Persbericht

Stimuleringsregeling biologische landbouw dreigt te verdwijnen
Biologische boeren luiden noodklok

Amsterdam, 24 januari 2001 --- Biologische boeren komen op donderdag 25 januari naar Den Haag om de Tweede-Kamerleden te wijzen op hun financiële noodsituatie. Samen met Milieudefensie, Platform Biologica en Stichting Wakker Dier bieden ze de leden van de vaste commissie Landbouw een petitie aan. Hierin vragen ze om de omschakelregeling voor biologische boeren uit de plantaardige sector te handhaven en de regeling uit te breiden naar de biologische vleessector. Minister Brinkhorst wil de stimuleringsregeling na 2002 stopzetten. Op 25 januari vanaf 13.00 uur bespreekt de vaste commissie Landbouw de beleidsnota Biologische Landbouw, waarin minister Brinkhorst dat voornemen kenbaar heeft gemaakt.

Nicole Bakker van Milieudefensie biedt mede namens de biologische boeren uit de vleessector en Wakker Dier om ongeveer 12.45 uur vóór het gebouw van de Tweede Kamer de politici biologische rookworst aan. Omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering kost veel geld. De stimuleringsregeling is ervoor bedoeld om boeren in deze moeilijke beginjaren te ondersteunen.

Hoe bitter noodzakelijk een omschakelpremie is blijkt uit de situatie bij de varkensboeren, die zelfs nooit in aanmerking zijn gekomen voor een dergelijke ondersteuning. Het omschakelen naar biologische varkenshouderij vergt enorme investeringen (1,2 miljoen per bedrijf). De ongeveer dertig biologische varkensboeren die desondanks de stap gewaagd hebben, kunnen het hoofd nauwelijks boven water houden.

Minister Brinkhorst heeft eerder zijn doelstelling bekendgemaakt dat tien procent van de landbouw in 2010 biologisch moet zijn. Met het stopzetten van de stimuleringsregeling ondergraaft hij zijn eigen doelstelling.

Noot voor de (foto)redactie:
Donderdag vanaf 12.00 u. tot ongeveer 13.15 u. staat op het Plein voor het Tweede-Kamergebouw een drie meter hoog opblaasvarken opgesteld. Op de grond hebben biologische varkensboeren stro gelegd, met daarop iemand in een varkenspak. Woordvoerders bij de actie zijn Nicole Bakker, campagneleider 'Eten zonder bijsmaak' van Milieudefensie, en de Groningse varkenshouder Riet Biemans.