Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 januari 2001

VRAGEN VAN HET LID MOLENAAR (PVDA) AAN DE MINISTER VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

1. Bent u op de hoogte van het feit dat president Bush van de Verenigde Staten van plan is alle financiering van internationale organisaties die zich bezig houden met geboorteplanning, waaronder advisering over en hulp bij abortus, stop te zetten? (1)

2. Kunt u aangeven om hoeveel en welke internationale organisaties dit gaat en in welke mate zij gefinancierd worden door geld van de Amerikaanse federale overheid? Is ook bekend hoeveel en welke van deze internationale organisaties abortus in hun programma hebben?

3. Hoe luiden de (financiële) afspraken tussen de Amerikaanse federale overheid en de betreffende organisaties, zijn er langlopende afspraken gemaakt door de vorige regering die moeten worden nagekomen?

4. Hoe staat u tegenover deze beslissing van de nieuwe Amerikaanse President Bush en hoe schat u de invloed van deze beslissing in?

5. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor organisaties die zich bezig houden met geboorteplanning in met name ontwikkelingslanden en voor de armste vrouwen in deze landen?

6. In hoeverre kan Nederlandse of Europese (financiële) steun bijdragen om de eventuele beperkingen die de betreffende organisaties ondervinden op te heffen?

(1) De Volkskrant, 23 januari 2001 en
www.cnn.com/2001/ALLPOLITICS/stories/01/22/roe.wade/index.html