CDA

Joop Wijn: CDA wil breed, landelijk èn onafhankelijk onderzoek naar gedrag van asielzoekers

Tweede Kamerlid Joop Wijn wil dat er een breed, landelijk èn onafhankelijk feiten-onderzoek komt naar het gedrag van asielzoekers. "Zo'n onderzoek is belangrijk, want we horen heel
verschillende verhalen uit de praktijk. Enerzijds hoor je dat er niks aan de hand is, dat er nauwelijks overlast en criminaliteit rond asielzoekerscentra (AZC) is, anderzijds hoor je dat in de buurt van asielzoekerscentra vaak fietsen worden gestolen."

Deze wens is niet nieuw, want Joop Wijn heeft een dergelijk onderzoek al in april 1999 voorgesteld, maar toen was er geen enkele steun voor.

"We moeten solidair zijn en blijven met de echte asielzoekers" Het draagvlak voor de opvang van asiel-zoekers staat door de verhalen over overlast en criminaliteit steeds meer onder druk, maar, zegt Joop Wijn: "we moeten solidair zijn en blijven met de echte asielzoekers."

"Ik kan niet zeggen of asielzoekers gemiddeld crimineler zijn dan Neder-landers. Ik ken het 'rapport-Wallage' niet. Ik kan wel zeggen dat ik de geheimhouding van dit rapport een
kwalijke zaak vindt, omdat deze handelwijze bijdraagt aan stemmingmakerij rond het asielzoekersvraagstuk," aldus CDA-fractiewoordvoerder Joop Wijn.

"Altijd een uitzondering maken voor humanitaire noodgevallen" Wat betreft de uitzetting van illegalen merkt Joop wijn op dat illegalen uit zogenoemde 'veilige landen' komen en dus geen asielbescherming nodig hebben. Het huidige gedoogbeleid ten aanzien van illegalen is "in het nadeel van de echte vluchteling, die wel bescherming nodig heeft. Maar we moeten altijd een uitzondering maken voor humanitaire noodgevallen. De staatssecretaris heeft daar ook de bevoegdheid toe."