Stad Antwerpen

College van woensdag 24 januari 2001


* Stakingsaanzegging stedelijke onderwijsinrichtingen.
* Communicatie bestuursakkoord. Beleidsverklaring en verwerking reacties.

* Zwembad Sorghvliedt. Sluiting.

* Gewestplan Antwerpen. Gedeeltelijke wijziging (A12-Leugenbergbocht).

* Stadsreiniging. Terugbetaling afvalstickers.
* Straatnaamgeving 2000. Benoeming van een verbindingsweg tussen de Frank Craeybeckxlaan en de Jan Peetersstraat in Sint-Pauluspad. Herbenoeming van een oude (zand)weg Neerland in Neerlandweg.
* Persbericht: Weer CO-slachtoffers in Antwerpen.
Onderwijs. Stakingsaanzegging stedelijke onderwijsinrichtingen. Akteneming. (A2 nr. 289)

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de vakbonden ACOD, COC, COV en VSOA deed met een brief van 8 januari 2001 een stakingsaanzegging voor alle onderwijsnetten op donderdag 25 en vrijdag 26 januari 2001. Door deze staking wensen de vakbonden hun ongenoegen uit te drukken over de onderhandelingen met de Vlaamse regering over de onderwijs-CAO.

Het college nam akte van de brief en gaf opdracht aan de bedrijfseenheid onderwijs om de nodige schikkingen te treffen.

Alle ouders van leerlingen in het stedelijk onderwijs hebben intussen een brief ontvangen waarin de reden van de staking uitgelegd wordt. In de brief wordt aan de ouders gevraagd om rekening te houden met de staking. De basis- en kleuterscholen hebben zich zodanig georganiseerd dat er voldoende scholen voor de opvang kunnen instaan. Vanaf 7 uur s morgens kunnen ouders naar het gratis nummer 0800-23019 bellen. Op het nummer krijgen ze iemand van de pedagogische inspectie aan de telefoon die hen doorverwijst naar de dichtstbijzijnde opvangschool. Als dit niet lukt, kunnen de kinderen terecht in de stedelijke school aan de Oudaan 14. Voor de secundaire scholen zijn geen speciale maatregelen getroffen. De opvang wordt meestal door de directies in de scholen zelf georganiseerd.

Informatie & districtswerking. Communicatie bestuursakkoord. Beleidsverklaring en verwerking reacties. Concretisering beleidsrichtlijn. (A4 nr. 361)

Op 17 januari keurde het college het communicatieplan voor het bestuursakkoord goed en richtte een collegiale werkgroep op die toezicht houdt op de redactie van de samenvattende tekst van het bestuursakkoord, voorbereid door de bedrijfseenheid informatie & districtswerking. Deze beter leesbare en ingekorte versie van het bestuursakkoord zal onder de naam beleidsverklaring op 29 januari in de gemeenteraad voorgesteld worden en nadien in een extra editie van De Antwerpenaar en op de website van de stad verschijnen. Het college keurde de samenvattende tekst van het bestuursakkoord goed als beleidsverklaring.

Vorige week besliste het college ook om alle reacties op het bestuursakkoord te behandelen. De reacties die via de website of via het reactieformulier in de gedrukte versie binnenkomen, worden door informatie & districtswerking verzameld. Het college besliste voor de behandeling ervan dezelfde werkwijze te volgen als voor de behandeling van brieven en adviezen van de districtsraden. Dit wil zeggen dat de reacties gebundeld en toegewezen worden aan bepaalde leden van het college. Deze moeten dan binnen afgesproken termijnen een antwoord aan de inwoners formuleren. Vandaag werd een eerste pakket van 55 reacties onder de schepenen verdeeld.

Sport en cultuur. Zwembad Sorghvliedt. Sluiting. (B13 nr. 343)

Het zwembad Sorghvliedt van het sportcentrum Sorghvliedt in Hoboken moet wegens onderhouds- en herstellingswerken enkele weken gesloten worden. Het college besliste op 7 december om de sluiting op 15 januari 2001 voor een periode van ongeveer vijf weken ten laten ingaan.

Intussen schieten de werkzaamheden in het zwembad Ieperman te Wilrijk minder goed op dan verwacht. Waarschijnlijk zullen ze pas beëindigd zijn op 5 februari. Om clubs, scholen en individuele zwemmers uit de zuidrand van voldoende zwemmogelijkheden te voorzien, besliste het college het zwembad Sorghvliedt pas te sluiten na de heropening van het zwembad Ieperman. Het zwembad zal dus gesloten worden vanaf maandag 5 februari en dit voor een periode van vijf weken.

Stedelijk ontwikkelingsbedrijf. Gewestplan Antwerpen. Gedeeltelijke wijziging (A12-Leugenbergbocht). Sluiting openbaar onderzoek. Advies. Concretisering beleidsrichtlijn. (A2 nr. 214)

In het oorspronkelijke ontwerp van de Administratie Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid voor de afsnijding van de Leugenbergbocht was een noordelijke op- en afrit voorzien die een onaanvaardbare hinder voor de bewoners van de Edisonwijk zou veroorzaken. Onder meer op basis van het advies van de stad Antwerpen besliste de Vlaamse overheid uiteindelijk deze oplossing niet uit te voeren. Het door het stedelijk ontwikkelingsbedrijf voorgestelde alternatief voor een parallelweg en een op- en afrit ter hoogte van de Leugenberg wordt evenwel nu niet uitgevoerd.

De afsnijding van de Leugenbergbocht past in de uitbouw van de A12 tot een autosnelweg waarbij bijgevolg alle kruispunten worden opgeheven. Dit betekent dat het lokaal verkeer enkel via aan te leggen verkeerswisselaars de havenweg kan nemen en ook dat voetgangers en fietsers niet meer toegelaten worden waardoor parallelle wegen noodzakelijk worden. De bijkomende barrière die ontstaat kan enkel opgeheven worden door de aanleg van bruggen en tunnels. Verder zou door de aanpassing van de A12 tot autosnelweg ook Indaver en de door het havenbedrijf geplande logistieke zone tussen A12 en het NMBS-vormingsstation enkel bereikbaar worden via een aanzienlijke omweg.

De stad Antwerpen heeft aan de Vlaamse overheid dan ook een aantal oplossingen voorgesteld die echter niet voorzien zijn in de werken die op dit ogenblik worden uitgevoerd, zodat onder meer fietsers die vanuit Ekeren en Stabroek het havengebied willen bereiken een aanzienlijke omweg zullen moeten maken.

De Vlaamse overheid wil een aantal van deze gebreken in een tweede fase verhelpen. Daarom stelde ze een gedeeltelijke herziening van het gewestplan Antwerpen in de gemeenten Antwerpen en Stabroek voor. Het gewijzigde gewestplan voorziet een reservatiestrook langs de A12 Antwerpen-Bergen op Zoom met het oog op het bouwen van een verkeerswisselaar ter hoogte van de Smalle Weg te Stabroek. De verkeerswisselaar zal een bijkomende op- en afrit en een verbinding naar de N114 Ettenhoven mogelijk maken. Ook de aanleg van parallelwegen wordt mogelijk. Na de wijziging aan het gewestplan kan voor deze werken een bouwaanvraag ingediend worden. Dit zal echter niet op korte termijn gerealiseerd worden.

Het openbaar onderzoek over de gewestplanwijziging liep van 24 oktober 2000 tot en met 22 december 2000. Bezwaren moesten rechtstreeks aan de provinciegouverneur gericht worden. De districtsraden van Antwerpen en Ekeren, SCARO, het stedelijk ontwikkelingsbedrijf en de milieuraad gaven een positief advies. De districtsraad van Ekeren en de milieuraad vroegen wel betrokken te blijven bij toekomstige vergaderingen.

Het college sloot het openbaar onderzoek af en vraagt aan de gemeenteraad een gunstig advies uit te brengen bij de gouverneur. Het college dringt bij de Vlaamse overheid aan op een spoedige uitvoering van de voorstellen van het stedelijk ontwikkelingsbedrijf om de periode van hinder tot een minimum te beperken en vraagt het Vlaams gewest om de districtsraad van Ekeren en de milieuraad te betrekken bij de studie over de verkeersafwikkeling ten noorden van de A12.

Stedelijk ontwikkelingsbedrijf. Stadsreiniging. Terugbetaling afvalstickers. (B1 nr. 356)

Op 23 november 2000 keurde het college de selectieve inzameling van PMD met ingang van 1 april 2001 goed. Er werd een regeling afgesproken waarbij stickers voor restafval voor grote containers van 770 of 1 100 liter tegen PMD-stickers kunnen ingeruild worden. Doordat de aanbieding van PMD niet toegelaten is in de 240 liter container, was de omruiling van deze sticker niet voorzien. Vanuit bewoners van appartementsgebouwen en het OCMW kwam hier reactie op. Gebruikers van de 240 liter container die PMD selectief inzamelen zouden immers niet altijd meer de volledige container nodig hebben.

Het college houdt rekening met deze opmerkingen en keurde de volgende omruilings- of terugbetalingsregeling goed. De regeling wordt toegepast in functie van de resterende kwartalen :

1 100 liter container:

* voor 01 april 2001: 18 000 BEF - 6 000 BEF PMD-sticker = 12 000 BEF terugbetaling

* voor 01 juli 2001: 12 000 BEF - 4 000 BEF PMD-sticker = 8 000 BEF terugbetaling

* voor 01 oktober 2001: 6 000 BEF - 2 000 BEF PMD-sticker = 4 000 BEF terugbetaling

770 liter container:

* voor 01 april 2001: 13 500 BEF - 4 500 BEF PMD-sticker = 9 000 BEF terugbetaling

* voor 01 juli 2001: 9 000 BEF - 3 000 BEF PMD-sticker = 6 000 BEF terugbetaling

* voor 01 oktober 2001 : 4 500 BEF - 1 500 BEF PMD-sticker = 3 000 BEF terugbetaling

240 liter container:

* voor 01 april 2001: 4 500 BEF terugbetaling
* voor 01 juli 2001: 3 000 BEF terugbetaling
* voor 01 oktober 2001: 1 500 terugbetaling
De gebruikers van afvalcontainers krijgen van de bedrijfseenheid financiën een brief waarin de werkwijze en de tarieven worden toegelicht. Ze zullen een formulier kunnen terugsturen aan financiën waarop ze kunnen aanduiden welke stickers ze willen vervangen. Na controle door stadsreiniging wordt de terugbetaling uitgevoerd door financiën. Als bij deze controle een sticker wordt gevonden die al verwijderd moest zijn, wordt deze onbruikbaar gemaakt en wordt de aangeboden container als sluikstort beschouwd. De geruilde PMD-stickers kunnen afgehaald worden bij de bedrijfseenheid financiën of thuis aangetekend toegezonden worden (200 BEF). PMD-stickers kunnen ook in de districtshuizen gekocht (niet geruild) worden.

Stedelijk ontwikkelingsbedrijf. Straatnaamgeving 2000. Benoeming van een verbindingsweg tussen de Frank Craeybeckxlaan en de Jan Peetersstraat in Sint-Pauluspad. Herbenoeming van een oude (zand)weg Neerland in Neerlandweg. (B 23-24, nrs. 201 en 204)

Tussen de Frank Craeybeckxlaan en de Jan Peetersstraat ligt een voetgangerspad. Het ligt tussen de scholen Sancta Maria en het Koninklijk Atheneum en veel schoolgaande jeugd maakt gebruik van het pad. Een brief van een inwoner maakte de stad er op attent dat het melden van defecte straatverlichting bijvoorbeeld eenvoudiger is door een straatnaam te noemen, dan te spreken van het verbindingsstraatje tussen die en die straat.

Na gunstige adviezen van de culturele raad van Deurne, de districtsraad van Deurne, de straatnamencommissie en de provinciale commissie van advies besliste het college de verbindingsweg tussen de Frank Craeybeckxlaan en de Jan Peetersstraat Sint-Pauluspad te noemen. Op het straatnaambord komt het onderschrift naar de nabij gelegen Sint-Pauluskerk.

In Wilrijk daarentegen krijgt een straat een nieuwe naam. De districtsraad van Wilrijk gaf in 1997 een gunstig advies voor de aanleg van een nieuwe straat die toegang geeft tot het serrecomplex van de stad en nieuwe KMO-gronden. Daarna stelde de districtsraad voor om de voormalige zandweg Neerland, waar nu nog vier gezinnen wonen, te veranderen in Neerlandweg omdat de benaming Neerland van toepassing is op de hele wijk tussen Krijgslaan-Boomsesteenweg-Doornstraat en de grens met Aartselaar.

Na gunstige adviezen van de culturele raad van Wilrijk, de districtsraad van Wilrijk, de straatnamencommissie en de provinciale commissie van advies besliste het college de naam Neerland te wijzigen in Neerlandweg. Als onderschrift wordt plaatsnaam die duidt op laaggelegen deel van Wilrijk aangebracht.

Persbericht: Weer CO-slachtoffers in Antwerpen.

De voorbije weken zijn er in Antwerpen weer meermaals gewonden, maar ook dodelijke slachtoffers van CO-vergiftiging gevallen. De burgemeester vestigt dan ook nog eens de aandacht op gevaarlijke situaties die de inwoners best kunnen vermijden.

Een artikel over het onderwerp verscheen in het oktobernummer van De Antwerpenaar. U kan het hier opvragen in pdf-formaat.

Laatst bijgewerkt op woensdag 24 januari 2001 door informatie & districtswerking stad Antwerpen, info@antwerpen.be

subnavigatiemenu

Begin pagina © 1998 Digitale Metropool Antwerpen / Telepolis