Gemeente Haarlem

Gemeente onderzoekt bouwkundige kwaliteit 300 Rijksmonumenten

Sinds 1997 onderzoekt de gemeente Haarlem elke vier jaar een groot aantal Haarlemse Rijksmonumenten op bouwkundige kwaliteit. Dit grootschalige landelijke onderzoek is nodig voor de toewijzing van de subsidiebudgetten van het Rijk. Het bouwkundig onderzoek moet uitwijzen hoe groot de behoefte aan restauraties is van de ruim 1200 Haarlemse Rijksmonumenten. Aan de hand van het onderzoek wordt door het Rijk een verdeelsleutel gemaakt voor het restauratiebudget. In het huidige onderzoek zitten ook enkele van de ruim 175 "jonge" Rijksmonumenten uit de periode 1850 - 1940 die de gemeente Haarlem sinds juli 1999 rijker is.

Haarlem krijgt op dit moment circa 1,5 miljoen subsidie per jaar van het Rijk voor het onderhoud van de Rijksmonumenten. Dit geld wordt verdeeld over drie categorieën namelijk woonhuizen en boerderijen, kerken en de categorie overige monumenten. Het budget zal niet genoeg zijn alle eigenaren van een Rijksmonument subsidie te geven om te gaan restaureren. Het gemeentelijk bureau Monumentenbeleid en de gemeenteraad maken een lijst met de monumenten die het eerst voor subsidie in aanmerking komen.

Eigenaren en bewoners van de 300 monumenten die nu worden onderzocht ontvangen binnenkort een brief waarin het onderzoek wordt aangekondigd en uitgelegd. Het onderzoek aan de monumenten wordt uitgevoerd door Damen consultants uit Rotterdam en begint waarschijnlijk in de week van 29 januari. Voor vragen over het onderzoek kunt u terecht bij het bureau Monumentenbeleid onder telefoonnummer 023 - 511 3931.

24 januari 2001