Nederlandse Taalunie

10 oktober 2000

Uitreiking Taalunie-Onderwijsprijs 2000

24 januari 2001 in de Jaarbeurs te Utrecht

Op woensdagmiddag 24 januari aanstaande is het zover: tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling wordt de Taalunie-Onderwijsprijs voor de eerste maal uitgereikt. De Nederlandse en Vlaamse ministers van onderwijs Hermans en Vanderpoorten zullen de Taalunie-Onderwijsprijs uitreiken aan de winnende school uit het basisonderwijs.

Scholen voor basis- en secundair/voortgezet onderwijs zijn momenteel volop in beweging. Nieuwe leerlingenpopulaties, nieuwe lesmethoden en veranderende beleidsstructuren houden schoolteams flink aan het werk. De discussies over onderwijs en taal vinden al lang niet meer alleen plaats binnen de schoolmuren. In Nederland staan de media, inspectie, politici en ouders momenteel in de rij om een oordeel te vellen over de kwaliteit van het onderwijs Nederlands. In Vlaanderen is heel wat te doen rond de verloning en taakbelasting van leerkrachten. De berichten in de media zouden bijna doen vergeten dat er veel goeds gebeurt in het onderwijs. Om nu eens de positieve voorbeelden op het gebied van taalonderwijs onder de aandacht te brengen, stelt de Nederlandse Taalunie de Taalunie-Onderwijsprijs in.

De Taalunie-Onderwijsprijs is een jaarlijkse prijs voor projecten of scholen die zich op innovatieve en doeltreffende wijze onderscheiden hebben op het gebied van het onderwijs van en in het Nederlands. De Prijs bedraagt 8000 Euro en wordt afwisselend aan scholen uit het basis- en het secundair/voortgezet onderwijs toegekend. Een deskundige jury nomineert vijf scholen. Uit deze genomineerde scholen wordt tenslotte de winnaar gekozen.
Voor het jaar 2000 wordt de Prijs uitgereikt aan een school uit het basisonderwijs.

De dag van de uitreiking ziet er als volgt uit: op de bijeenkomst, van 14u tot 16.30u, zullen de vijf genomineerde scholen op attractieve (multimediale) wijze hun project presenteren aan geïnteresseerde schoolbegeleidingsdiensten en docenten. Vanaf 16u vindt de officiële uitreiking plaats en wordt de brochure gepresenteerd. De namiddag wordt afgesloten met een feestelijke receptie.
Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwijs in en van het Nederlands is uiteraard van harte welkom op de bijeenkomst en kan zich hiervoor melden bij de Nederlandse Taalunie.

Om een gratis entreebewijs te bekomen voor de uitreiking: gelieve contact op te nemen met het algemeen secretariaat van de Nederlandse Taalunie (tel: +31 (70) 346 95 48; e-mail: secr@ntu.nl).



De Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) is een Nederlandse tweejaarlijkse onderwijsbeurs waar zo'n 500 bedrijven, instellingen, overheidsorganistaties, etc. vertegenwoordigd zijn. De beurs vindt plaats van 23 tot 27 januari 2001 te Utrecht.
Voor meer informatie over de Nationale Onderwijstentoonstelling: http://www.not-online.nl



© Nederlandse Taalunie