International Film Festival Rotterdam

Persbericht

AANKONDIGING, 26 oktober 2000

30ste International Film Festival Rotterdam
woensdag 24 januari - zondag 4 februari 2001

2001 is voor het International Film Festival Rotterdam een bijzonder jaar. Niet alleen viert het festival haar dertigste verjaardag, het is ook het eerste grootschalige evenement (meer dan 300.000 bezoeken in 2000!) in het jaar dat Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa is. Het festivalprogramma verschijnt donderdag 18 januari 2001 in druk als bijlage bij de Volkskrant en online via www.filmfestivalrotterdam.com. Op deze festivalsite is steeds de meest actuele informatie over het festival te vinden. De kaartverkoop start op donderdag 18 januari 2001.

Het 30e International Film Festival Rotterdam vertoont in twaalf dagen een uiterst divers en avontuurlijk programma van meer dan 300 lange en korte speelfilms, videoproducties en documentaires in 17 zalen. Alle festivalonderdelen geven een zeer actueel beeld van de stand van zaken in de internationale kwaliteitsfilm oftewel de 'independent cinema'. Het Hoofdprogramma omvat naast vele premières de beste films van andere internationale filmfestivals. De VPRO Tiger Award Competitie, het snel kloppend hart van het festival, besteedt speciale aandacht aan het werk van nieuwe filmmakers. Het vaste programma-onderdeel 'Exploding Cinema' toont de allernieuwste ontwikkelingen in het fascinerende raakvlak tussen traditionele cinema en nieuwe media met onder meer Cinema Online, films speciaal gemaakt voor het internet.

On The Waterfront
Mede in het kader van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa presenteert het festival 'On the waterfront' een themaprogramma rond havensteden in de hele wereld met spiksplinternieuwe films en legendarische cinemaklassiekers als Elia Kazan's 'On The Waterfront' (1954) en 'Quai des Brumes' (1938) van Marcel Carné. Ook heeft het festival een tiental regisseurs gevraagd speciaal voor deze gelegenheid een digitaal videoportret te maken over een havenstad naar keuze. De donkere kanten van intrigerende havensteden als Shanghai en Sint Petersburg zullen zeker in 'On the waterfront' aan bod komen.

Cinema Live!
Als vuurwerk voor haar dertigste verjaardag presenteert het International Film Festival Rotterdam onder meer 'Cinema Live!', waarin hedendaagse muzikanten meesterwerken van zowel de zwijgende als de geluidsfilm op radicale wijze herinterpreteren. Hierbij zal de nadruk liggen op de nieuwste ontwikkelingen in de muziek.