Rijksuniversiteit Groningen

Zwaardere chemotherapie niet effectiever bij dikke darmkanker

Chirurg drs. Wim Bleeker deed onderzoek naar de behandeling van patiënten met een naar de lymfeklieren uitgezaaide dikke darmkanker. Hij ontdekte dat bij die patiënten een zwaardere chemotherapiebehandeling niet zinvol is. Daarnaast stelt hij vast dat lang niet alle controleonderzoeken die tot vijf jaar na de behandeling worden gedaan, kosteneffectief zijn. Als laatste legde hij een basis voor een genetische opsporingsmethode die mogelijk kan voorspellen bij welke patiënten de chemotherapie daadwerkelijk zinvol zal zijn.

Sinds tien jaar krijgen patiënten met een naar de lymfeklieren uitgezaaide dikke darmkanker nadat zij geopereerd zijn aanvullende chemotherapie. Daardoor is de overlevingskans van 35 naar 50 procent gestegen. Bleeker onderzocht of een nog intensievere chemotherapie de overlevingskans verder vergroot. Maar hij constateert dat met de toevoeging van het middel Leucovorin aan de huidige chemotherapie (bestaande uit 5FU en Levamisol) de overlevingskans niet verder stijgt en bovendien voor meer nare bijwerkingen zorgt, zoals misselijkheid en kaalheid. De promovendus maakte voor zijn onderzoek vervolgens een kosten-batenanalyse van de vervolgonderzoeken waaraan alle patiënten tot vijf jaar na de operatie deelnemen, en waarbij wordt gecontroleerd of de tumor volledig is verwijderd en niet opnieuw uitgroeit. Het blijkt dat longfoto's, lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek niet veel opleveren, terwijl ze wel duur zijn. Daarentegen blijkt het doen van leverechografiën, dikke darmscopiën en de evaluatie van klachten wel kosteneffectief. Momenteel heeft slechts tien tot vijftien procent van de patiënten werkelijk baat bij chemotherapie. Bleeker deed een aantal onderzoeken om een betere opsporingsmethode te ontwikkelen die kan bepalen voor welke patiënten de chemotherapie zinvol is. De promovendus analyseerde tumormateriaal op KRAS en TP53 mutaties, twee (van de vele) genen die een rol spelen in het gedragspatroon van dikke darm tumoren. Het gebruik van gen-analyse van niet-erfelijke dikke darm tumoren is nog in een te vroege fase om er klinisch gebruik van te maken. Maar er is hoop dat een vervolgonderzoek meer informatie oplevert over de interactie van de vele genen die een rol spelen bij de ontwikkeling en het gedragspatroon van dikke darmtumoren.

Bleeker (Groningen, 1965) studeerde geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Chirurgische oncologie van het AZG. Delen van het onderzoek zijn gefinancierd door het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Momenteel is Bleeker werkzaam als algemeen chirurg in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

Datum en tijd

woensdag 24 januari 2001, 14.15 uur

Promovendus

drs. W.A. Bleeker, tel. (0592)32 52 12, fax (0592)32 53 07, e-mail: wbleeker@knmg.nl (werk)

Proefschrift

Therapeutic considerations in Dukes C colon cancer

Promotor

prof.dr. H. Schaffordt Koops en prof.dr. N.H. Mulder

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen