Nederlandse Taalunie

15 januari 2001

Uitreiking Taalunie-Onderwijsprijs

Op woensdagmiddag 24 januari wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst de eerste winnaar bekendgemaakt van de nieuwe Taalunie-Onderwijsprijs op de Nederlandse Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in de Jaarbeurs in Utrecht. De Nederlandse en Vlaamse ministers van onderwijs, Hermans en Vanderpoorten, zullen daarna de prijs van 8000 euro uitreiken aan het winnende project in het basisonderwijs.

De Taalunie-Onderwijsprijs
Met de Taalunie-Onderwijsprijs wil de Nederlandse Taalunie zichtbaar maken dat er in het Nederlandse en Vlaamse onderwijs Nederlands veel goeds gebeurt en wil ze scholen stimuleren innovatief en doeltreffend om te gaan met onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie-Onderwijsprijs is een initiatief van het Platform Onderwijs Nederlands (PON).
De prijs wordt jaarlijks (afwisselend in het basis- en voortgezet/secundair onderwijs) uitgereikt aan projecten in Nederland en Vlaanderen waarmee scholen zich op het gebied van onderwijs Nederlands positief onderscheiden.
Voor de Taalunie-Onderwijsprijs 2000 zijn 23 projecten uit het basisonderwijs ingediend. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Fritz Spliethoff van het PON, heeft daaruit 5 projecten genomineerd.

De vijf genomineerde projecten

* De Babbeldoos Schoolopbouwwerk Maasmechelen (B) ontwikkelde 60 spelactiviteiten voor kinderen van zes tot acht jaar samen met het plaatselijk jeugd- en buurtwerk, de bibliotheek en vier basisscholen.

* Taal en beleving De Knotwilg, een 'zwarte school' in de Amsterdamse Bijlmer (NL), ontwikkelde een taal-dramamethode voor leerlingen vanaf groep 3 (klas 1).

* Peer tutoring Op de gesubsidieerde Vrije Basisschool in Zulte (B) helpen leerlingen uit het vijfde leerjaar (groep 7) de kinderen uit het tweede leerjaar (groep 3) bij het lezen.
* Basproject De Werkgroep Onderwijsvoorrang Staphorst (NL) ontwikkelde een reeks thematische prentenboeken voor ouders en leerkrachten van kinderen vanaf 1,5 jaar.

* De Boekenbende Aan Huis In het Brusselse Schaarbeek (B) gaan aspirant-leerkrachten met kinderboeken naar gezinnen en lezen voor aan vijf- tot zevenjarigen.

Het programma
De feestelijke bijeenkomst rondom de prijsuitreiking vindt plaats vanaf 14.00 uur in de Jaarbeurs te Utrecht Congreszaal Juliana 1 (hal 5).
Het programma is als volgt:
14.00 - 16.00 uur De genomineerde scholen presenteren op attractieve, multimediale wijze hun project aan geïnteresseerde schoolbegeleiders, docenten en andere geïnteresseerden.
16.00 - 16.30 uur Officiële uitreiking door de ministers Vanderpoorten en Hermans en opening van de webbrochure
'www.taalunie.org/onderwijsprijs' met alle informatie over de genomineerde projecten, de prijswinnaar en een stappenplan voor geïnteresseerde scholen.
16.30 uur Receptie.