Medi-Byte

BUNDELING KENNIS OM VOETAMPUTATIES TE VERMINDEREN

Topmedici uit binnen- en buitenland bundelen hun kennis om voetamputaties in Nederland met 50% te verminderen
Tijdens het vierde internationale symposium van "De diabetische voet" op 23 en 24 januari (2001) in het Almelose Twenteborg Ziekenhuis onderzoeken buitenlandse topexperts Nederlandse diabetespatiënten. Zij geven, als een soort 'second opinion' hun visie op de behandeling die eerder door Nederlandse artsen is ingesteld. De experts uit het buitenland geven tevens aan of zij dezelfde behandeling zouden geven en, indien zij eventueel tot een andere conclusie komen, beargumenteren zij welke behandeling hun voorkeur geniet.

"Een uniek gebeuren, waarmee we de zorg voor mensen met diabetes in Nederland verder willen verbeteren", aldus dr. J.G. van Baal. Hij is als chirurg verbonden aan het Almelose Twenteborg Ziekenhuis, één van de gespecialiseerde klinieken voor de diabetische voet in Nederland. Dr. van Baal: " Ruim 12.000 Nederlanders met diabetes hebben een zogeheten voetulcus, een zweer aan de voet. Dit aantal verdubbelt de komende jaren door de vergrijzing en het snel stijgend aantal diabetespatiënten. Het niet of slecht genezen van zo'n zweer aan de voet is een van de belangrijkste complicaties van suikerziekte, en is een uiting van het onderliggende ziekteproces. Treedt er een infectie op dan gaat dit vaak gepaard met uitgebreide aantasting van het weefsel. Amputatie is dan vaak onvermijdelijk.

Nu worden jaarlijks circa 3.000 Nederlanders met diabetes geconfronteerd met een amputatie van een teen-, voet-, onder- of bovenbeen. Ons streven is de komende drie jaar het aantal amputaties in Oost-Nederland met 50% te verminderen. Dat is absoluut nodig, want het aantal probleemvoeten zal alleen maar stijgen."

Dr. van Baal: "Met ons symposium willen we nadrukkelijk meer duidelijkheid bereiken over onbekende aspecten en over onderdelen van de diabetische voet waar in de literatuur nog geen overeenstemming over bestaat." De topexperts uit het buitenland zullen hierop ingaan. Zo schetst de Amerikaan Dr. J. Ulbrecht (Penn State University, Pennsylvania) de ernst en de omvang van het probleem in de Westerse geïndustrialiseerde wereld. De Engelse prof. K.G. Harding (University of Wales, Cardiff) verfijnt waar mogelijk de diagnose en de hierbij relevante aspecten. Dr. M. van Putten, arts en tevens podotherapeute (Fontys Hogeschool, Eindhoven) schetst de mogelijkheden.

Voor verdere informatie:

Dr. J.G. van Baal: 0546-833320

om complicaties van de diabetische voet te voorkomen. De Maastrichtse internist Dr. N. Schaper (Academisch Medisch Centrum Maastricht) illustreert het belang van de integrale zorg van de geïnfecteerde diabetische voet. Prof. B.A. Lipsky (University of Washington) spreekt over de antibiotische behandeling van voetinfecties en Prof. J. Apelqvist (Universiteiten van Lund en Malmö, Zweden) belicht het uiteindelijke gevolg van de geïnfecteerde voet en de behandeling ervan.

De 200 Nederlandse specialisten kunnen tijdens dit congres in workshops hun eigen ervaringen toetsen. Daarbij worden in kleine groepen de onderwerpen verder uitgediept onder leiding van Prof. J.A. Rauwerda (VU, Amsterdam) en Prof. P. Price (University of Wales, Cardiff).

Dr. van Baal: "Op deze manier zetten we een belangrijke stap voorwaarts in de zorg voor de mensen met diabetes. Dit geldt voor de vele aspecten van het complexe probleem zelf, alsmede voor de organisatie van de zorgstructuur. Dat is van belang omdat het aantal patiënten met diabetes sterk groeit en in 2005 al zo'n 400.000 zal bedragen."