FNV

"Zeggen wat je doet en doen wat je zegt"
Regio Noord - groningen@fnv.nl

Dat is de titel van het onderzoeksrapport dat het organisatie adviesbureau Mede eind december 2000 presenteerde over het verpleeghuis Anna Schotanus te Heerenveen. Het onderzoek kwam onder druk van de Centrale Ondernemingsraad en ABVAKABO FNV Regio Noord tot stand en heeft enige maanden geduurd. Regiobestuurder Jan Vos geeft een toelichting op de inhoud van het rapport en op het gevoerde overleg met de werkgever. Rapport
Het rapport gaat in op de vraag welke problemen zich voordoen binnen het verpleeghuis Anna Schotanus en welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen. In het verbeterprogramma zijn aanbevelingen opgenomen die tot doel hebben de geconstateerde knelpunten op te lossen.

Overleg
Op 22 januari 2001 is het rapport met ABVAKABO FNV en de CFO door het bestuur van de Zorgcentra Moerborch, waar het verpleeghuis deel vanuit maakt en Mede besproken. Het overleg vond plaats in een open en constructieve sfeer. Er is een vervolgoverleg gepland over het plan van aanpak waarin wordt vastgelegd op welke wijze met het verbeterprogramma zal worden begonnen. Op 8 februari 2001 vindt er een presentatie plaats over de onderzoeksresultaten en het plan van aanpak voor het personeel.

Aanbevelingen
In z`n totaliteit bevat het onderzoeksrapport 36 aanbevelingen ter verbetering. De prioriteit zal gelegd worden bij de verbetering van de structuur van de organisatie en de verbetering van de communicatie.

Structuur
Het ontbreekt de organisatie aan slagvaardigheid en daadkracht. Bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn onduidelijk. De besturing van de organisatie dient te verbeteren er wordt voorgesteld een Raad van Toezichtmodel in te stellen alsmede locatiemanagement. Voorts wordt geadviseerd de verschillende disciplines te integreren in het primaire zorgproces. Voorts dient het personeelsbeleid een meer prominente plaats te krijgen. Er moet aandacht worden geschonken aan de verbetering van zorgdossiers en de ontwikkeling van zorgprotocollen.

Communicatie
Met betrekking tot de communicatie wordt aanbevolen de vormen van overleg, de deelnemers en de status van de verschillende overlegvormen te verduidelijken. Er dient meer openheid te komen over het beleid en de beleidscycli. Het gevoel veiligheid binnen de organisatie moet worden gestimuleerd. Tevens dient er meer aandacht waardering te worden gegeven aan de medewerkers.

Nadere informatie
Jan R. Vos, Regiobestuurder ABVAKABO FNV te Groningen Telefoon 050-5240101 of 06-51218413
Jvos@abvakabo.nl (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.