Gemeente Enkhuizen

AANTEKENINGEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE EN ORGANISATIE ZAKEN VAN ENKHUIZEN D.D. 24 JANUARI 2001 Aanwezig: voorzitter:
secretaris:

leden:

Voorts aanwezig:
Insprekers:
drs. S.P.M. de Vreeze
G. van Dijk
J. Hart (EB)
C.H. Boland (D66)
K. Koeman (PvdA)
J. Leek-de Boer (CDA)
J. Lok (VL/GL)
D. van Pijkeren (RPF/SGP)
J. Hekkert (VVD)
F. Chattellon, E. Manshanden, D. Mellema
Geen

AGENDA

NR.

ONDERWERP

Spreekrecht

Wordt geen gebruik van gemaakt.


1.


Opening door de voorzitter

Het blijkt dat de geluidsinstallatie niet werkt. De commissieleden gaan akkoord om toch te vergaderen. Radio Enkhuizen werd in kennis gesteld.


2
.
Verslag van de vergadering van 20 december 2000
De heer Van Pijkeren: punt 4f: genoemd wordt de `begroting'. Dit dient te zijn `voorjaarsnota'.
Voor het overige vastgesteld.


3.

Ingekomen stukken en mededelingen
De heer Hart maakt de opmerking dat er op de agenda bij `overige mededelingen' niet meer worden genoemd `brandweer, politie, begraafplaats' enz. Voorzitter zegt dat dit is weggehaald, maar dat dit agendapunt wel de geëigende plek is voor deze zaken. Tevens is met ingang van heden de rondvraag naar acht eren gehaald.


4.

Overige mededelingen

Voorzitter
heeft de volgende mededelingen:

* aan het eind van de vergadering zal een overzicht van de stand van zaken inzake Nogal Wiedus aan de commissieleden worden uitgedeeld. E.e.a. heeft een vertrouwelijk karakter.

* Verder komt op de aboz-vergadering van maart a.s. te staan hoe wordt omgegaan met vergunningen t.a.v. horeca, veilig uitgaan, evenementen e.d. De coördinatie hiervan is in handen van de productgroepmanager Publiekszaken, H. van Driel. hij heeft zeer binnenkort een gesprek met horeca-Enkhuizen. Onlangs verscheen in de krant een artikel waarin gerept werd over de sluitingstijden, die zouden gaan gelden voor geheel Westfriesland. De inhoud van dit artikel klopt niet met de werkelijkheid.

* Eveneens in de aboz-vergadering van maart a.s.: hoe gaat de gemeente Enkhuizen om met risicovolle situaties. Gesprekken met diverse betrokkenen (politie/brandweer/gemeente) zijn nu gaande. De heer Hart zegt dat er ook gevaarlijke situaties bij andersoortige bedrijven kunnen ontstaan. Voorzitter zegt toe dat ook deze bedrijven `meegenomen' zullen worden. De heer Hekkert: Hoe zit het in dit kader met de in aboz d.d. 20/11/00 toegezegde startnotitie? Voorzitter zegt dat 1 april
a.s., van welke datum werd uitgegaan, een te optimistische inschatting is gebleken. Het probleem zit `m in de vergunningverlening, dossiervorming, personele capaciteit. Bovendien werpt `Volendam' nieuw licht op de vergunningen e.d. Daarbij komen de capaciteitsproblemen bij de politie, prioriteiten bij het O.M. en het aandeel dat Horeca Enkhuizen heeft toegezegd te leveren. De voorzitter verwacht dat het geheel pas ná de zomer van start kan gaan.

De heer Lok vindt tijd niet belangrijk, waar het om gaat is dat het in orde is met de veiligheid. Bovendien moet er controle zijn.

De heer Boland sluit zich daarbij aan; datum is niet relevant, maar een veilige situatie moet wel zo spoedig mogelijk bereikt worden. Bovendien moet de discussie en de communicatie omtrent het onderwerp zuiver gehouden worden.

* Voorzitter deelt mede dat de politie zich vervelend aangesproken voelde in de nieuwjaarstoespraak van hem. Dit geldt echter absoluut niet voor de politiemensen die in onze gemeente dienst doen/deden. Zij doen heel goed werk. Bedoeld en gezegd is natuurlijk de capaciteit, die de politie in Enkhuizen heeft of juist niet heeft.

* De heer Boland vraagt zich af wat de bedoeling is van de enquête van buurtvereniging Oosterdijks Belang, die in de map werd aangetroffen.
Voorzitter: op zich niets, maar we nemen het stuk mee in de discussie rond de gemeentelijke herindeling. De heer Boland duidt aan dat het toch een signaal is van de bewoners van het buurtschap, die hiermee aangeven graag bij Enkhuizen te willen blijven behoren. Voorzitter zegt de enquête toe te sturen aan onderzoeksbureau Cap Gemini.


5.

Rondvraag

De heer Hart
: Is het juist dat er een vervanger voor de gemeentesecretaris is benoemd?

Voorzitter
: Er is een nieuwe loco-secretaris benoemd (dhr. F. Chattellon) en de heer Slagter is aangesteld als adjunct-secretaris, de rechterhand van de gemeentesecretaris, die m.n. inzake projecten zal worden ingezet.

De heer Hart
vraagt zich af of e.e.a. conform de Gemeentewet is en verzoekt dit uit te laten zoeken. Voorzitter zegt dit toe.

De heer Van Pijkeren
: stadsgenoot Peter de Boer heeft sinds enkele maanden een nieuw gehandicaptenvoertuig. Verlichting en reflectie zijn niet optimaal. Zijn hier (minimale) eisen voor en wat kan de gemeente in dezen betekenen?

Voorzitter
zegt toe te zullen bevorderen Peter de Boer op het goede spoor te zetten.

Vanaf hier (20.55 uur) volgt het besloten deel van de vergadering inzake het punt Personeelszaken Havendienst.

Na uitvoerige behandeling volgen de reacties van de commissieleden over het bestuurlijke handelen in dezen:

C.H. Boland
: Is overtuigd van het verhaal zoals door de heren Chattellon en Mellema is gehouden. Is van mening dat er serieu(s)(zer) moet worden omgegaan met de briefschrijvers, die in deze zaak over het personeel hebben gereageerd; ook zou er in de richting van de briefschrijvers meer openheid betracht moeten worden. Voorzitter reageert hierop dat er, omdat het over (gemeentelijk) personeel gaat, uiterst zorgvuldig en zeker niet in de openbaarheid, met deze zaak dient te worden omgegaan. De brief van dhr. Overbeek en mevr. Reder zal beantwoord worden, inhoudelijk netjes en in de geest van vanavond.

J. Lok
: Zegt dat een actie beginnen gemakkelijk is. De gemeente zal de briefschrijvers de mogelijkheid moeten bieden hun actie `netjes' te beëindigen.

J. Hart
vraagt hoe het nu met de havendienst staat.

E. Manshanden
, verantwoordelijk productgroepmanager deelt mede dat er inmiddels een nieuwe havenmanager (P. Gelderloos) is aangesteld (per 1/12/00). De geluiden zijn positief en er heerst een goede sfeer in de ploeg van havendienstmedewerkers.

K. Koeman
heeft de indruk dat er, zeker de laatste 2 à 3 jaar veel aandacht is besteedt aan de havendienst.

J. Leek
vindt het jammer dat er 2 goede medewerkers het veld moeten ruimen.

Van Pijkeren
is tevreden over de zeer verhelderende uitleg van vanavond en is blij te horen dat de huidige ploeg positief vooruit kijkt.

J. Hekkert
is eveneens tevreden over de uitleg van vanavond en geeft de raad om goed na te gaan of alle eisen, zoals die aan het havendienstpersoneel worden gesteld, wel klopt. Alles wordt nu immers onder een vergrootglas gelegd.


6.

Sluiting van de vergadering om 22.35 uur.

Volgende vergadering: 21 februari 2001.

G. van Dijk, secretaris