Provincie Utrecht

Persbericht
23 januari 2001

Duurzame Open Ruimte in Noordwest Europa

Op woensdag 24 januari gaat gedeputeerde Robbersten naar de Europese Commissie in Brussel om het slotdocument van het SOS-project te overhandigen aan de heer Poulsen (Directeur Interreg Unit, Directorate Generaal Regios). SOS staat voor Sustainable Open Space. Of anders gezegd: Hoe kunnen we de bestaande open ruimte handhaven? Hoe kunnen we haar duurzaamheid garanderen en hoe kunnen we de kwaliteit van de open ruimte verhogen? Tijdens een presentatie zal worden ingegaan op de resultaten van dit project.

Project SOS
Dit project vormt een onderdeel van het Interreg IIc programma voor Noordwest Europa. Al twee jaar wordt zeer intensief samengewerkt aan kennisuitwisseling, onderzoek en communicatie met zeven deelnemende regio's uit vijf landen: Ile-de France, Vlaams Brabant, Frankfurt Rhein Main, Noordoost Twente, South Pennines (Groot-Britannië) en MHAL (Maastricht, Hasselt, Aken, Luik). Gedeputeerde Robbertsen is voorzitter van de Stuurgroep. In het slotdocument is een aantal bevindingen geformuleerd om het item van duurzame open ruimte in de verschillende politieke arena's, op Europees, landelijke en regionaal niveau, onder de aandacht te brengen.

Boodschap aan Europese Commissie
De SOS partnerregio's roepen de Europese Unie en de lidstaten op om meer aandacht te besteden aan de zogenaamde peri-urbane open ruimte. Deze open ruimte is geen arm of achtergesteld gebied. Het is de stapeling van stedelijke druk en dynamisch ruraal landgebruik die specifiek ruimtelijke ontwikkelingsvraagstukken op het gebied van milieu veroorzaakt. Het is de toegankelijkheid, de kwaliteit en uiteraard ook de duurzaamheid van deze gewone, alledaagse open ruimte die door tal van burgers van het dichtbevolkte Noordwest Europa hooggewaardeerd wordt.
De SOS partnerregio's zijn er stellig van overtuigd dat er in deze Noordwest Europese gebieden geen duurzame stedelijke ontwikkeling kan zijn zonder een duurzame open ruimte.

Voor nadere informatie: Karin Tuinman, 030 - 258 3325 of karin.tuinman@provincie-utrecht.nl