Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Regelingen en subsidies / Nieuwsberichten

Wijzigingen regeling eg-steunverlening akkerbouwgewassen

24 januari 2001 - De wijziging van de Regeling EG-steunverlening akkerbouwgewassen betreft in hoofdzaak drie onderwerpen. De belangrijkste wijziging houdt verband met de sector vezelvlas en vezelhennep. Daarnaast wordt 10 meter braak ingevoerd en wordt een nieuwe milieumaatregel (cross-compliance) geïntroduceerd. Producenten die subsidie (inkomenssteun) aanvragen in het kader van deze regeling hebben met ingang van 2001 te maken met deze wijzigingen.

De wijzigingen voor 2001 zijn:

* De sector vezelvlas en vezelhennep is geïntegreerd in de akkerbouwregeling. Voor de gewassen vezelvlas en vezelhennep geldt
- naast enkele specifieke bepalingen - nu ook het regime, zoals dat al gold voor de overige akkerbouwgewassen. Hierdoor is het basisareaal overige akkerbouwgewassen uitgebreid met 5.200 hectare in productieregio 2. Er kan voor deze gewassen subsidie aangevraagd worden voor percelen die voldoen aan de definitie akkerland of voor percelen waarop gedurende tenminste één van de verkoopseizoenen 1998/1999 tot en met 2000/2001 vezelvlas of vezelhennep met subsidie is geteeld. Uiteraard kan er ook subsidie worden aangevraagd voor percelen die voldoen aan beide voorwaarden.

* Producenten van vezelvlas en vezelhennep dienen hun subsidieaanvraag (aanvraag oppervlakten) met ingang van 2001 in bij LASER. Voorheen gebeurde dit bij het Hoofd Productschap Akkerbouw (HPA). De subsidieregeling voor verwerkers van vezelvlas en vezelhennep wordt nog steeds uitgevoerd door het HPA.
* De voorwaarden voor groene braak zijn aangescherpt. De uiterste inzaaidatum voor de toegestane groenbemesters is 31 mei en de groenbemester mag niet vóór 31 augustus door enigerlei vorm van bewerking worden vernietigd.

* Producenten hebben nu de mogelijkheid om percelen van tenminste 10 meter breed met elk een oppervlakte van tenminste 0,3 hectare, uit productie te nemen. Deze percelen moeten direct grenzen aan nimmer opdrogende waterlopen of meren. Voorbeelden hiervan zijn: beken, sloten, plassen rivieren en kanalen, die onder normale omstandigheden nooit droogvallen. Voorwaarde daarbij is dat de percelen moeten worden ingezaaid met een groenbemester overeenkomstig de daarvoor geldende (aangescherpte) voorwaarden. Tevens is op deze percelen het gebruik van dierlijke mest en kunstmeststoffen vanaf 15 januari tot en met 30 september niet toegestaan. In dezelfde periode is het gebruik van bestrijdingsmiddelen uitsluitend toegestaan voor pleksgewijze bestrijding van probleemonkruiden.

* Een nieuwe cross-compliance maatregel is het ontmoedigen van zwarte braak. De subsidie voor percelen met zwarte braak is verminderd met 25% ten opzichte van de subsidie voor de overige soorten braak.

* Voor het inzaaien van braakpercelen mag ook het gewas Solanum sisymbriifolium (raketbladige nachtschade) in monocultuur gebruikt worden.

Tevens wordt geen budget beschikbaar gesteld voor natuurbraak. Dit betekent dat er geen natuurbraakovereenkomsten met LNV gesloten kunnen worden.

De wijzigingen gelden per 15 januari 2001 en zijn van toepassing op de subsidieaanvragen die in 2001 worden ingediend. De aanvraagperiode loopt van 1 april tot en met 15 mei 2001.