BNN


PERSBERICHTEN BNN

BERICHTEN

OVERZICHT

THEO VAN GOGH BIJ DE HEMELPOORT

Woensdag 24 januari van 21.25 tot 21.55 uur op Nederland 3 is regisseur, columnist en presentator Theo van Gogh te gast in het programma De Hemelpoort met Jeroen Pauw.

Presentator Jeroen Pauw praat met Theo van Gogh over zijn nieuwe film 'Baby Blue' die donderdag 25 januari in première gaat. Daarnaast wordt er teruggekeken op de belangrijkste wapenfeiten en gaat Jeroen op zoek naar minder leuke dingen die vergeten of weggestopt zijn.

Zesentwintig weken lang ontvangt Pauw in De Hemelpoort gasten uit de wereld van de politiek, cultuur, sport of media. Te gast zijn o.a. Frederique Spigt, Loretta Schrijver, Leon de Winter, Henk Westbroek, Ronald Giphart, Mart Smeets en Menno Buch.

Hilversum, 19 januari 2001

RE-PLAY, SMALLTOWN ROMEOS, BEEF EN LENN BIJ BNN LIVE

Zondag 21 januari van 14.00 tot 17.00 uur zijn Re-play, Smalltown Romeos, Beef en Lenn te gast in het 3FM programma BNN Live. Exclusief voor BNN geven zij verspreid over het programma een aantal optredens rechtstreeks vanuit 'Café Thomas' in Eindhoven. Luisteraars kunnen deze uitzending gratis bezoeken.

De vier mannen van Re-play hebben al een aantal hits op hun naam staan waaronder 'Ala Day', 'Kijk om je heen' en 'Never nooit meer' (duet met Gordon). In BNN for Live zingen zij hun nieuwe single 'Kom dan maar bij mij'. Presentator Jeroen Kijk in de Vegte praat met Beef, een Eindhovense reggaeband die vorig jaar met haar eerste officiële CD kwam: Flexodus. De Smalltown Romeos komen ook uit Eindhoven en brengen hun nieuwe hit 'Love to you now'. Ook de band Lenn is aanwezig, de winnaar van de talentenjacht in BNN for Live op Radio 2. Deze band uit Roermond maakte indruk bij de jury met een cover van 'Born to be Wild'.

BNN Live is een rechtstreeks programma op directe wijze gepresenteerd door Jeroen Kijk in de Vegte. Iedere zondag van 14.00 tot 17.00 uur op 3FM.

Hilversum, 11 januari 2001

NATIONALE IQ-TEST MEER DAN 1 MILJOEN KIJKERS!

ZonDe nationale IQ-test, die woensdag 10 januari door BNN is uitgezonden op televisie was een groot succes! Ruim 1,4 miljoen Nederlanders hebben woensdag gekeken naar de uitzending van de Nationale IQ-test van BNN op Nederland 2. Daarnaast hebben via internet ruim 20.000 mensen aan de IQ-test meegedaan! Ook de eigen site van BNN had een record aantal pageviews van bijna 32.000.

In de studio van Aalsmeer maakten gisteren 350 kandidaten de test, onderverdeeld in 11 verschillende groepen waaronder fotomodellen, boeren, ICT-ers, politie-agenten en homo's. In de studio scoorden de blondines het laagst (IQ 87) en de slimste groep waren de studenten met een IQ van 107! Uiteindelijk behaalde een leraar de beste score vanuit de zaal met een IQ van 120. De beste drie Bekende Nederlanders waren Sjoerd Plaisier (109), Big Brother Bart (107) en actrice Dominique van Vliet (105) uit Onderweg naar Morgen. Willibrord Frequin was erg tevreden met zijn score, het was lang zo slecht niet als hij zelf had gedacht (IQ 100)!

Via internet was er de mogelijkheid om direct mee te doen en je eigen IQ te berekenen. De mannen die via internet meededen scoorden net iets beter dan de vrouwen (102 tegen 100). In tegenstelling tot in de studio deden de blondines op het internet niet onder voor de brunettes. De best scorende provincies volgens internet waren Noord Brabant (102), Utrecht (102), Limburg (102) en Overijssel (102). Drenthe kwam als slechtste provincie uit de bus met een gemiddeld IQ van 93. De beste individuele score via internet werd bereikt door Jean Pierre uit Groningen die via het internet kwam tot een IQ van 122.

Directeur TV Laurens Drillich: 'Ik ben erg tevreden over de uitzending. Het is voor het eerst dat BNN zo'n groot en duur programma neerzet wat toch dezelfde impact heeft als het Eurovisie Songfestival en het Groot Nederlands Dictee. We willen er dan ook zeker mee door gaan, maar we hebben wel veel geleerd. Volgende keer zullen ook de mensen zonder internet meteen hun score kunnen bepalen. Helaas lukte dat dit keer niet. Daarnaast ben ik erg tevreden over de presentatie van Bridget, Jeroen en Bart.'

De Nationale IQ-test, naar een idee van EyeWorks Media (het multimediabedrijf van Reinout Oerlemans), is het meest omvangrijke programma dat BNN tot nu toe heeft uitgezonden. Reinout Oerlemans: 'Het is een overweldigend succes op internet, 20.000 mensen zijn 45 minuten online op het web geweest op mee te doen met de test. En dat is nog niet alles: er waren ruim 2 miljoen pageviews op www.denationaleiqtest.nl! De mensen die in de studio aanwezig waren hebben over het algemeen lager gescoord, omdat zij afgeleid werden door camera's en de aanwezigheid van veel mensen.

Hilversum, 22 december 2000

BNN UNITED REIKT GOUDEN MICROFOON UIT

Vrijdag 29 december tussen 20.00 en 22.00 uur zendt BNN het programma BNN United op Radio 1 uit. In deze laatste aflevering van 2000 de verkiezing van de beste jongste verslaggever van het jaar.

BNN United geeft jonge talenten de kans om radio te maken. Het afgelopen half jaar hebben zeven verslaggevers, de 'BNN United Kids', samen in totaal zestig reportages voor BNN gemaakt. Elk van de 'United Kids' heeft zijn beste item genomineerd voor de eindejaarsuitzending om de prijs, de gouden microfoon, in de wacht te slepen. De items worden voorgelegd aan een deskundige vakjury, bestaande uit Hettie Lubberding (AVRO-verslaggeefster en presentatrice), Koos Postema (radio- en televisiepresentator) en Nico Haasbroek (hoofdredacteur van het NOS-journaal).

BNN United is een programma voor en door jongeren, iedere dinsdag en vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur op Radio 1 gepresenteerd door Claudia de Breij en Marjolein Dekkers. Na twee jaar kan dit project zeer geslaagd genoemd worden; een aantal van deze mensen hebben meteen na het opleidingstraject een baan gevonden in het radiovak.

Hilversum, 22 december 2000

BNN UNITED BELT MET KERST NAAR NEDERLANDERS IN HET BUITENLAND

Op tweede kerstdag 26 december tussen 20.00 en 22.00 uur zendt BNN het programma BNN United op Radio 1 uit. In deze speciale kerstaflevering gaat presentatrice Claudia de Breij op zoek naar Nederlanders die in het buitenland Kerst vieren.

Niet alleen gaat Claudia op zoek naar de kerstverhalen van de Nederlanders, maar ook praat ze met een marinier die in Eritrea zit. In Eritrea zijn op dit moment 1100 blauwhelmen die toezicht houden op de grens tussen Eritrea en Ethiopië, waar de laatste paar jaar oorlog is gevoerd. Maar Claudia reist verder door negen landen van Lapland, waar de kerstman vandaan komt, tot Bethlehem, Argentinië en de Molukken. In Bethlehem waren veel festiviteiten gepland, maar deze zijn wegens de onrust in het Midden-Oosten afgelast. In Argentinië zijn er tijdens de kerstnacht manifestaties voor de politieke gevangenen en op de Molukken hebben de Islamieten aangekondigd dat het 'een bloedig kerstfeest wordt', of dat zo is, horen we in BNN United.

BNN United is een programma voor en door jongeren, iedere dinsdag en vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur op Radio 1 gepresenteerd door Claudia de Breij en Marjolein Dekkers. Na twee jaar kan dit project zeer geslaagd genoemd worden; een aantal van deze mensen hebben meteen na het opleidingstraject een baan gevonden in het radiovak.

LINKS: BNN United

Hilversum, 20 december 2000

RUUD DE WILD ALS KERSTMAN IN DE ETALAGE VAN H&M

Vrijdag 22 december tussen 16.00 en 18.00 uur zenden BNN en de TROS het 3FM programma ruuddewild.nl live uit vanuit de etalage van de H&M op de hoek van de Kalverstraat/Spuistraat in Amsterdam. Ruud gaat als kerstman de straat op om het winkelende publiek een handje te helpen. Met een dikke portemonnee vol met briefjes van 100 rekent hij af!

Afgelopen week heeft Ruud samen met co-host Jeroen Kijk in de Vegte en producer Sander de Heer luisteraars opgeroepen om mee te denken over de laatste uitzending van het jaar. Vanwege de kerstdrukte stelden de luisteraars voor om op een drukke plek te gaan uitzenden. Dus is Ruud vrijdag te vinden in één van de drukste straten van Amsterdam om het winkelende kerstpubliek te vermaken!

Ruuddewild.nl is een gezellig service-programma met nieuwe muziek, binnen- en buitenlandse sterren en praatpaal Ruud de Wild. De radioshow is iedere werkdag te beluisteren van 16.00 tot 18.00 uur op Radio 3FM.

Hilversum, 18 december 2000

FREEK DE JONGE BIJ DE HEMELPOORT

Woensdag 20 december van 21.25 tot 21.55 uur op Nederland 3 is cabaretier Freek de Jonge te gast in het programma De Hemelpoort met Jeroen Pauw.

Presentator Jeroen Pauw praat met Freek de Jonge over ouder worden, vriendschap, schuld en schaamte. De cabaretier zegt op een kruispunt in zijn leven te zijn beland: "Of ik word een rustige oude man of ik word een depressieve neuroot." Ook praat Jeroen met hem over het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima. Mocht dit huwelijk doorgaan dan zal Freek de Jonge een comité oprichten om te voorkomen dat Maxima's vader bij het huwelijk aanwezig is.

Zesentwintig weken lang ontvangt Pauw in De Hemelpoort gasten uit de wereld van de politiek, cultuur, sport of media. Te gast zijn o.a. Frederique Spigt, Loretta Schrijver, Klaas Wilting, Mart Smeets en Menno Buch. Tijdens de interview-serie kijkt Jeroen terug op de belangrijkste wapenfeiten van zijn gast, maar gaat hij ook op zoek naar minder leuke dingen die vergeten of weggestopt zijn.

LINKS: BNN Live

Hilversum, 18 december 2000

FINALE STUDENTENBANDS BIJ BNN FOR LIVE

Op 22 december van 19.00 tot 21.00 op Radio 2 presenteert Bridget de finale van het programma BNN for Live. Nog een keer komen alle covers van de studentenbands terug en bepaalt een deskundige jury welke band een professionele opname in Audiostudio 1 van het NOB mag maken.

Sinds september ontvangt BNN for Live iedere week een studentenband in de studio. Naast twee eigen nummers en een cover uit eigen repertoire speelt de band ook standaard één cover in opdracht. Eén week voor hun optreden in de BNN-studio krijgt de band een nummer dat de volgende week gespeeld moet worden. In totaal speelden 12 studentenbands evenzoveel opdrachtcovers, vaak van verrassende kwaliteit. De covers zijn steeds zorgvuldig geselecteerd, iedere band kreeg een nummer dat juist niet in het repertoire van de band past. Zo speelde een reggae-band 'Zij gelooft in mij' van Andre Hazes en een Nederlandstalige band 'Don't you want me baby', de hit van Human League.

De twaalf bandjes passeren in de uitzending van 22 december nog een keer de revue. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en selecteert de beste van de twaalf. De jury bestaat uit: Wim Rigter, presentator van het 3FM programma Arbeidsvitaminen, Ron Stoeltie, muziek-coördinator Radio 2 en Ronald Trijber, technicus NOB-audio. De winnende band mag één dag opnames maken in een professionele studio.

Hilversum, 14 december 2000

OPTREDEN ILSE DE LANGE EN JANE DOE BIJ BNN LIVE

Zondag 17 december van 14.00 tot 17.00 uur zijn Ilse de Lange en Jane Doe te gast in het 3FM programma BNN Live. Exclusief voor BNN zullen zij verspreid over het programma een aantal optredens geven rechtstreeks vanuit 'De Dobber' in Kortenhoef. Luisteraars kunnen deze uitzending gratis bezoeken, de deur staat open.

Presentator Jeroen Kijk in de Vegte praat met zangeres Ilse de Lange van wie onlangs het tweede album 'Livin' on Love' verscheen. Op dit moment tourt Ilse langs de grote zalen in Nederland en staat ze zelfs in Carré! In haar voorprogramma staat de Nederlandse band Jane Doe die zondag ook aanwezig is. Ter voorbereiding van deze tour heeft Ilse een aantal keer gerepeteerd in 'Dorpshuis De Dobber' in Kortenhoef. Zij was zo onder de indruk van de akoestiek van deze locatie, dat zij BNN Live verzocht heeft om daar vandaan uit te zenden.

BNN Live is een rechtstreeks programma op directe wijze gepresenteerd door Jeroen Kijk in de Vegte. Iedere zondag van 14.00 tot 17.00 uur op 3FM.

LINKS: BNN Live

Hilversum, 12 december 2000

ENGELSE ROBOT WARS BIJ BNN

Vanaf vrijdag 15 december zendt BNN van 16.05 tot 16.50 uur op Nederland 2 het populaire BBC-programma Robot Wars uit. Dit is een Engels programma waarin robots het tegen elkaar opnemen in een strijd op leven en dood.

De deelnemers aan Robot Wars bouwen zelf een robot en verzinnen ook de wapens om hun techno-tegenstanders te kunnen vernietigen. Zo wordt gebruik gemaakt van cirkelzagen, pneumatische hamers en ratelende spijkers. De wedstrijd wordt in goede banen geleid door de zogenaamde 'HouseRobots', levensgevaarlijke monsters die nog net niet zijn uitgerust met kernkoppen.

BNN heeft op dit moment een Nederlandse versie van Robot Wars in ontwikkeling. Het is de bedoeling om eind 2001 een serie op de televisie te brengen waarin Nederlandse robots de strijd met elkaar aanbinden. Meer informatie is te vinden op de speciale internetsite die vanaf vrijdag actief is (www.bnn/robotwars). Daarop is extra informatie te vinden over de deelnemers, de house robots en de spelregels. Robotfanaten die mee willen doen aan de Nederlandse Robot Wars kunnen daar alvast terecht om te kijken aan welke regels hun vechtmachines moeten voldoen.

LINKS: Robotwars

Hilversum, 7 december 2000

NATIONALE IQ-TEST BIJ BNN

Op woensdag 10 januari zendt BNN van 20.25 tot 21.30 uur en van 22.20 tot 23.30 uur op Nederland 2 de Nationale IQ-test uit. Tijdens dit live spektakel test BNN het IQ van 350 kandidaten en krijgen mensen de mogelijkheid om zelf hun IQ te testen door mee te doen thuis voor de buis, via internet of live in het publiek!

BNN-presentator Jeroen Pauw neemt in het eerste deel van het programma de test af bij verschillende groepen mensen waaronder Bekende Nederlanders, blondines, studenten, allochtonen, leraren en ICT-ers De centrale presentatie van het programma is in handen van Bridget. Ook Bart de Graaff neemt een deel van de presentaties op zich door tijdens de test een kijkje bij de deelnemers te nemen. De kandidaten worden getest op numerieke intelligentie, verbale intelligentie en ruimtelijk en visueel inzicht. In het tweede deel van het programma neemt Jeroen Pauw samen met een panel van wetenschappers en psychologen de juiste antwoorden met de kijkers en kandidaten door en wordt de uitslag bekend gemaakt. Zijn bouwvakkers dommer dan leraren en zijn politieagenten slimmer dan fotomodellen?

Wie live meedoet aan de test via de speciale internetsite www.denationaleiqtest.nl, krijgt een persoonlijke IQ-score teruggemaild. Deze score telt ook mee voor de einduitslag van de Nationale IQ-test. Bovendien ontvangen alle internetdeelnemers een officieel BNN-deelnemerscertificaat met het testresultaat. Omdat op de internetsite gebruik gemaakt wordt van streaming video, is bepaalde hard- en software noodzakelijk. Informatie hierover is te vinden op de site.

Kandidaten die 10 januari a.s. live in de studio aan de test willen deelnemen en binnen de aangegeven categorieën passen, zijn nog steeds welkom om zich op te geven. Aanmeldingen kunnen naar het volgende adres gestuurd worden:

De Nationale IQ-test
Postbus 190
1430 AD AALSMEER





JENNIFER LOPEZ BIJ TOP OF THE POPS
THEO VAN GOGH BIJ DE HEMELPOORT
RE-PLAY, SMALLTOWN ROMEOS, BEEF EN LENN BIJ BNN LIVE
NATIONALE IQ-TEST MEER DAN 1 MILJOEN KIJKERS!
BNN UNITED REIKT GOUDEN MICROFOON UIT
BNN UNITED BELT MET KERST NAAR NEDERLANDERS IN HET BUITENLAND

RUUD DE WILD ALS KERSTMAN IN DE ETALAGE VAN H&M

FREEK DE JONGE BIJ DE HEMELPOORT

FINALE STUDENTENBANDS BIJ BNN FOR LIVE

OPTREDEN ILSE DE LANGE EN JANE DOE BIJ BNN LIVE

ENGELSE ROBOT WARS BIJ BNN

NATIONALE IQ-TEST BIJ BNN

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie over een persbericht kun je contact opnemen met de afdeling Communicatie.