Betreft: verzending persbericht Datum: 24 januari 2001.

PERSBERICHT

Anw processen verloren toekomstige AOW vanaf nu eveneens onzeker.

Het Bestuur van de

· Stichting Informatiecentrum Nabestaandenpensioenen & Uitkeringen en de
· Aktiegroep Slachtoffers Algemene Nabestaandenwet en de
· Redactie van 't Knijpertje kwartaalblad voor nabestaanden doen u bijgaand toekomen het persbericht van de Centrale Raad van Beroep, d.d. 24 januari 2001, ter zake de door deze Raad gedane teleurstellende uitspraak aangaande de invoering en gevolgen van de op 1 juli 1996 ingevoerde Algemene nabestaandenwet.

Tegen de invoering van de Algemene nabestaandenwet, die beslist geen draagkracht telt onder de Nederlandse bevolking, is vanaf de invoering door honderden nabestaanden ernstige bezwaren ingediend. De Algemene nabestaandenwet treft tot nu toe nog steeds dagelijks nabestaanden van overledenen die zich op geen enkele wijze wegens onverzekerbaarheid konden verzekeren tegen de gevolgen van de wetswijziging op 1 juli 1996. De Raad stelt in haar slotconclusie dat "het feit dat weduwen die reeds een AWW-pensioen ontvingen zich niet hebben kunnen bijverzekeren voor het zogenaamde Anw-hiaat, betekent niet dat sprake is van een verboden onderscheid". Met andere woorden - kort door de bocht in begrijpelijk Nederlands alles mag worden afgenomen. Pech dat je man/vrouw al voor 1 juli 1996 was komen te overlijden en dus onder de oude wet valt. Zie maar zelf dat je het oplost. Wij mengen ons niet in dit geschil met de Wetgever die rechtszekerheid voor de burgers in de Nederlandse staat grof schend. Deze uitspraak geeft een vrijbrief aan de Wetgever om ongeacht gevolgen in levens van burgers de respecterende werking t.a.v. van reeds ingegane rechten, naar eigen willekeur in te vullen. De in het algemeen maatschappelijk verkeer geldende regels, maatstaven en normen ontbreken. Wie volgt? Met deze uitspraak zijn ook de toekomstige uitbetalingsverwachtingen van de AOW onzeker geworden. Namens de Voorzitters J.H.M. Boerland , P. van Uitert en R.Lens.

R. Santoro, secretaris.
Voor vragen en informatie bereikbaar op tel. 070-3634832

secretariaat
Columbusstraat 137 2561 AE 's-Gravenhage

info
tel. / fax 070 363 48 32 tel. / fax 077 387 58 20 tot 25 jan. 2001

e-mail anwweduweninfo@yahoo.com NABESTAANDENPENSIOENEN EN UITKERINGEN
Bankrek.nr. 12.60.38.163 Rabobank te Klundert t.n.v. Stichting Nabestaandenpensioenen en uitkeringen KvK nr. HR 12 03 89 17