Faber tegen besluit Noorwegen over export walvisproducten 24 januari 2001 - Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is teleurgesteld over het besluit van de Noorse regering om het verbod op de export van walvisproducten op te heffen. Dit druist volgens haar in tegen internationale afspraken.
In een verklaring, die via de Nederlandse ambassade overhandigd zal worden aan de Noorse regering, zegt zij het volgende:
'De Nederlandse regering betreurt het dat de Noorse regering heeft besloten de export van walvisproducten toe te staan. Dit druist in tegen recente besluiten in CITES-verband inhoudende dat de grote walvissoorten opgenomen blijven in Appendix I, zodat internationale handel in producten van deze dieren niet is toegestaan. Het Noorse besluit is ook in strijd met de wens van de meerderheid van de leden van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) en kan tot gevolg hebben dat het gezag van de IWC en het geldende moratorium op de commerciële walvisjacht wordt aangetast. Nederland ziet het beheer van de grote walvissen en de handel in hun producten als internationale vraagstukken, die in de geëigende internationale organisaties dienen te worden opgelost. De Nederlandse regering dringt er bij de Noorse regering op aan de aangekondigde opheffing van het exportverbod met spoed te heroverwegen.'