Openbaar Ministerie

's-Hertogenbosch, 24 januari 2000

Terechtzitting Veghelse schietpartij

De 17 jarige verdachte van de schietpartij, die op 7 december 1999 plaatsvond op een school te Veghel, staat op 30 januari a.s. terecht voor de meervoudige strafkamer van de arrondissements-rechtbank in het Paleis van Justitie te 's-Hertogenbosch. Dit is een voortzetting van de inhoudelijke behandeling van deze strafzaak op 18 mei vorig jaar.

Om 10.00 uur buigt de rechtbank zich, met gesloten deuren, over de vraag of de behandeling van de strafzaak tegen de minderjarige verdachte in het openbaar dan wel met gesloten deuren dient te geschieden.
De raadsman van de verdachte en de officier van justitie zullen hun standpunt daaromtrent aan de rechtbank kenbaar maken. Centraal staat de vraag welk belang voorop dient te staan bij een openbare behandeling:

* het belang van de minderjarige verdachte;
* of, gelet op de grote commotie rond de schietpartij bij de betrokken slachtoffers en hun naasten, het maatschappelijk belang, in aanmerking genomen de evident geschokte rechtsorde.

Nadat de officier van justitie en de advocaat van de minderjarige verdachte hun standpunten naar voren hebben gebracht zal de rechtbank zo spoedig mogelijk daarna haar oordeel geven. Zou dit leiden tot de beslissing om de zaak met gesloten deuren te behandelen dan zal de persrechter in zaal D het oordeel van de rechtbank toelichten. Vindt de rechtbank dat de zaak met open deuren dient te worden behandeld dan zal zo spoedig mogelijk met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de minderjarige verdachte worden aangevangen. Media en andere belangstellenden zullen dan in de gelegenheid worden gesteld de zittingzaal te betreden.

In verband met de logistiek wordt u dringend verzocht de afdeling voorlichting van de rechtbank (mw. Kornuijt, telefoon 073-6202721) te laten weten of u voornemens bent aanwezig te zijn.