RDAM 2001 CULTURELE HOOFDSTAD

Culturele drukte rondom officiele opening Rotterdam 2001

Rotterdammers kunnen rond de officiële opening van 26 januari a.s. genieten van verschillende feesten. Zo zijn er danspartys, is feest het thema van twee Rotterdamse musea en zijn er verschillende openingsfeesten. Met daarbij onder andere ook het lopende Internationale Filmfestival, een congres van internationale festivalorganisatoren en de vele feesten is er sprake van ongekende culture activiteit in Rotterdam.

Feest in de musea
Rotterdam Feest heet de expositie die van 15 oktober 2000 t/m 02 september 2001 in het Historisch Museum Het Schielandshuis & De Dubbele Palmboom. In de periode 10 januari t/m 18 februari 2001 staat het Chinees Nieuwjaar centraal in De Dubbele Palmboom. Het Chinees Nieuwjaar valt dit jaar op 24 januari en dit feest wordt altijd twee weken gevierd. Op 31 januari is er een kinderfeest, van 14:00-16:15 uur kunnen kinderen van 6-12 jaar aan de slag met kalligrafie, tai-chi en diabolo. De Dubbele Palmboom ligt aan Voorhaven 12 in Rotterdam-Delfshaven.

Moving Stories
Zowel de film als de fotografie zijn vrijwel vanaf het begin van hun ontstaan toegepast om verhalen te vertellen. In de geschiedenis van beide media bestaat een lange traditie van het experimenteren met beeld, tekst en geluid met als doel nieuw verteltechnieken te ontwikkelen. Naar aanleiding van het International Film Festival Rotterdam. Moving Stories is een tentoonstelling samengesteld met werk van kunstenaars en fotografen die experimenteren met nieuwe vormen van verhalen vertellen, waarbij (combinaties van) bewegend als stilstaand beeld een rol spelen. Moving Stories opent feestelijk op donderdag 25 januari om 17.00 in de grote zaal van het Nederlands Foto Instituut aan de Witte de Withstraat 63.

Dansen totdat je benen het begeven
Swingende muziek die zijn oorsprong heeft in Latijns-Amerikaanse culturen vindt u bij het Latin Dance Beats Festival op vrijdag 26 januari. Het aanbod varieert van authentieke Latin dansmuziek tot crossover met hedendaagse ontwikkelingen. Er zijn diverse deejays, veejays en live acts, waaronder de 17-koppige Cubaanse formatie Carlos Manuel. Zij zijn de nieuwe sensatie en numero uno in Havana. Naast het muzikale aanbod wordt er tevens aandacht geschonken aan andere Latijns-Amerikaanse cultuurverschijnselen in de vorm van cuisine, drank en diverse Latijns-Amerikaanse dansen. Voor het dansonderdeel worden lokale en regionale gespecialiseerde dansscholen bij het festival betrokken.
De aanvang van het Latin Dance Beats Festival in Nighttown aan de West Kruiskade 26 is om 22.00 uur. Het entreebewijs kost f 27,50.

Groeten uit Berlijn
Het Goethe-Institut opent vrijdag 26 januari 2001 vanaf 21.00 uur officieel zijn cultuurhoofdstad-programma met artistieke groeten uit Berlijn. De lichtkunstenaars Ingo Fröhlich, Lukas Kühne en Christian Paschedag plaatsen, met ondersteuning van architect Sebastian Wagner de gevel van het instituut, met hulp van Goethe's kleurenleer, in het juiste licht. Na de feestelijke inwijding van het kunstwerk nodigen de choreografe en danseres Sasha Waltz en de solodrumster Robyn Schulkowsky uit tot hun 'dialogen' - dans- en muziekimprovisaties. Een improvisatie is altijd een risico. In tegenstelling tot het gechoreografeerde stuk, waarin bewegingen vastgelegd en gereproduceerd worden, ligt de charme van improvisatie in het moment van het spontane idee, en dat wordt in Rotterdam nog ondersteund door een gast. Het Goethe-Institut ligt aan de Westersingel 9. De toegang is gratis.

Kunstkrakersweekend
Voor de tweede keer vindt in het laatste weekend van januari het Kunstkrakersweekend plaats in Rotterdam. Gedurende het hele weekend van 26 t/m 28 januari 2001 kunnen jongeren van 15 t/m 19 jaar gratis of tegen gereduceerd tarief deelnemen aan tientallen activiteiten van instellingen voor kunst en cultuur, gecoördineerd door de centra voor kunsteducatie in de vier steden. Het volledige aanbod is opgenomen in het Kunstkrakersweekendbonnenboekje, dat op alle scholen voor voortgezet onderwijs is verspreid. Het premièrefeest is vrijdag 26 januari om 16.30 uur in Nighttown.

Surinaams feest in Odeon
Vrijdag 26 januari wordt de opening van Rotterdam 2001 ook gevierd in het Centrum ODEON aan de Gouvernestraat 56. Om 20.30 uur feestelijk openingsconcert met Surinaamse bands en vanaf middernacht draait. een dj met dance classics. Dit feest is gratis toegankelijk.