MINVENW

26 januari 2001

Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat

BLANKERT BENOEMD TOT VOORZITTER PROJECTGROEP A4

Hans Blankert is benoemd tot voorzitter van de projectgroep "A4 corridor". De A4 corridor is de noord-zuid wegverbinding van Zaandam tot aan de Belgische grens. De projectgroep is een initiatief van VNO-NCW en het ministerie van Verkeer en Waterstaat en brengt medio 2001 advies uit over maatregelen voor een betere doorstroming in de A4 corridor en de wijze waarop dit kan worden gerealiseerd. Belangrijk onderdeel hierbij is het opzetten van publiek private samenwerkingsverbanden voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van projecten op de A4, zoals bijvoorbeeld de 2e Coentunnel en de A4 Midden Delfland.
De heer Blankert was van 1996 tot 1999 voorzitter van VNO-NCW. In 1999 is hij benoemd tot voorzitter NOC*NSF.

VNO-NCW, MKB-Nederland, ANWB, de kamers van koophandel in de vier grote steden en de minister van Verkeer en Waterstaat zijn het erover eens dat het van groot belang is voor de bereikbaarheid van de Randstad om de doorstroming van het verkeer op de A4 corridor te verbeteren. Uitgangspunt hierbij is dat bestaande knelpunten op de A4 in het kader van het Bereikbaarheidsoffensief Randstad opgelost kunnen worden door Publiek Private Samenwerking.

In maart 2000 hebben het Nederlandse bedrijfsleven en de ANWB het rapport "Doorstroomroute A4, Zaandam - Belgische grens" gepresenteerd. Hierin wordt als structurele oplossing voorgesteld om voor de bereikbaarheid van West-Nederland een doorstroomroute te realiseren van Noord naar Zuid. Het plan gaat uit van de keuze van de automobilist tussen betalen om door te rijden en niet-betalen met de kans op file.
Eind mei 2000 heeft minister Netelenbos een commissie de opdracht gegeven om de haalbaarheid van het concept te beoordelen. Deze commissie stond onder leiding van de heer Brinkman. Naar aanleiding van het plan van het Nederlandse bedrijfsleven en de ANWB en het advies van de commissie Brinkman hebben de minister van Verkeer en Waterstaat en voorzitter Schraven van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW op 13 november 2000 een convenant gesloten. In dit convenant is afgesproken om een publiek private projectgroep op te richten. Deze projectgroep onder leiding van Hans Blankert brengt medio 2001 haar advies uit. Op basis van het advies en na overleg met de heer Schraven zal minister Netelenbos een beslissing nemen over de voortzetting van dit traject.

Roelf van der Kooij, Vereniging VNO-NCW, 06 512 845 88